Ο διαγωνισμός της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. παίρνει παράταση ενός μήνα (μέχρι τις 15 Μαρτίου) για την μακροχρόνια παραχώρηση του τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου που περιλαμβάνει και το γήπεδο του Ταε Κβο Ντο.

Η προθεσμία για την υποβολή του φακέλου δικαιολογητικών των προσφορών έληγε στις 16 Φεβρουαρίου, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητο να μετατεθεί κατά ένα μήνα, για τις 15 Μαρτίου, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ενδιαφερομένους επενδυτές για το κομμάτι των δικαιολογητικών και των σχετικών εγγράφων.

Υπενθυμίζεται εδώ ως προς τις χρήσεις του υπό εκμίσθωση ακινήτου, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου (ΦΕΚ 443ΑΑΠ/2013), προβλέπονται και επιτρέπονται στον ανάδοχο του διαγωνισμού:

Συνεδριακοί χώροι και συνοδευτικές και υποστηρικτικές λειτουργίες μεταξύ των οποίων και εκθεσιακοί χώροι, θεματικά πάρκα, χώροι αναψυχής, ημιυπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων, υπαίθριος κινηματογράφος, υπαίθριες μεγάλες εκδηλώσεις/γεγονότα/δρώμενα (mega events), χώροι διαδραστικών κατασκευών, εικαστικές κατασκευές/τοπόσημα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, χώροι εστίασης κοινού, αναψυκτήρια, φυλάκια, υπαίθριοι, ισόγειοι και υπόγειοι χώροι στάθμευσης με τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις τους, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πανέλων και μικρών ανεμογεννητριών, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αντλιοστάσια, υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, μικρό αλιευτικό καταφύγιο και υπαίθρια αγορά αλιέων, μόνιμος ελλιμενισμός ενός σκάφους/τοπόσημο με χρήσεις τουρισμού, αναψυχής και εστίασης, οδικό δίκτυο, εγκαταστάσεις δημοσίων συγκοινωνιακών και τεχνικών υποδομών και συνοδευτικών λειτουργιών.

Σύμβουλοι αξιοποίησης για τη διαγωνιστική διαδικασία η οποία αφορά μακροχρόνια μίσθωση 40+10 ετών είναι στο χρηματοοικονομικό κομμάτι η Deloitte Business Solutions SA, στο τεχνικό η ΣΑΛΦΩ & Συνεργάτες και στο νομικό η Ποταμίτης Βεκρής Δικηγορική Εταιρεία. H τιμή εκκίνησης αφορά το ετήσιο μίσθωμα και ορίζεται στα 2,4 εκατ. ευρώ (βήμα διαγωνισμού 5%).

Περαιτέρω, προβλέπεται εφάπαξ αντάλλαγμα 2 εκατ. ευρώ και ελάχιστη υποχρέωση επένδυσης 22 εκατ. ευρώ, ποσό ωστόσο που, εφόσον προχωρήσει η παραχώρηση, θεωρείται σίγουρο ότι θα ξεπεραστεί με δεδομένες τις εκτεταμένες εργασίες που χρειάζονται στο ακίνητο.

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Το πλεονέκτημα του ακινήτου, σύμφωνα με την ΕΤΑΔ είναι ότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα σε άμεση γειτνίαση με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και 4 χλμ. από το λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για συνολικό εμβαδό οικοπέδου στα 152.591 τ.μ. με την επιφάνεια των κτισμάτων να αντιστοιχούν στα 14.300 τ.μ. και περιλαμβάνει:

1) Το κλειστό γυμναστήριο Ταε Κβο Ντο «σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004»-καθιερωμένο πολιτιστικό, συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο υψηλών προδιαγραφών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται

2) το Γυάλινο κτίριο, το γραμμικό διώροφο κτίριο με θέα στον Φαληρικό Όρμο

3) την Πλατεία Νερού, τον παραθαλάσσιο υπαίθριο χώρο, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για συναυλίες

4) Την Εσπλανάδα, τη γέφυρα που συνδέει τον αστικό ιστό μέσω του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ, με το παραλιακό μέτωπο και σηματοδοτεί την έξοδο προς τη θάλασσα (στο αντικείμενο του διαγωνισμού περιλαμβάνονται μόνο οι εγκαταστάσεις κάτω από τη γέφυρα).