Η άμεση δέσμευση του αέρα (DAC), μια τεχνολογία που αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βήματα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι τρέχουσες προσπάθειες DAC είναι μικρής κλίμακας, με τη μεγαλύτερη μονάδα στον κόσμο να δεσμεύει μόλις 4.000 τόνους CO2 ετησίως. Ωστόσο, εταιρείες όπως η 280 Earth, μια νεοσύστατη επιχείρηση που προέκυψε από το εργαστήριο X της Alphabet, βλέπουν το DAC ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Τζον Πιμεντέλ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της 280 Earth, φέρνει εμπειρία στην ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πρόκληση της DAC. Πιστεύει ότι η DAC θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία με άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταβαίνοντας από υψηλού κινδύνου σε μια τυποποιημένη και αποδεκτή λύση. Επενδυτές όπως ο συνιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν συμμερίζονται αυτό το όραμα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για απομάκρυνση του άνθρακα παράλληλα με τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών.

Η 280 Earth ολοκληρώνει επί του παρόντος την κατασκευή της πρώτης εμπορικής μονάδας DAC στο Όρεγκον. Αυτή η αρχική εγκατάσταση θα δεσμεύει 500 τόνους CO2 ετησίως, αλλά η εταιρεία έχει φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον. Στόχος της είναι να επεκταθεί σε εγκαταστάσεις εκατομμυρίων τόνων και να επιτύχει συνολική δυναμικότητα DAC 10 εκατομμυρίων τόνων έως το 2030. Η προσέγγισή τους περιλαμβάνει ένα αρθρωτό σύστημα, με μια μονάδα 5.000 τόνων που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2025.

Η επιτυχία της 280 Earth εξαρτάται από την επεκτασιμότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας DAC. Αν καταφέρουν να αποδείξουν την απομάκρυνση CO2 σε μεγάλη κλίμακα και σε λογική τιμή, η DAC θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, τα έργα της θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των ατμοσφαιρικών επιπέδων CO2.