Η Panasonic Heating & Cooling Solutions, μια μονάδα της ιαπωνικής Panasonic, παρουσίασε μια νέα αντιστρεπτή αντλία θερμότητας αέρα-νερού για εμπορικές, βιομηχανικές και οικιακές εφαρμογές πολλαπλών κατοικιών.

«Η Aqua-G Blue μπορεί να φτάσει έως και τους 70 C αφήνοντας τη θερμοκρασία του νερού, καθιστώντας τα συστήματα αντλίας θερμότητας μια βιώσιμη και ενεργειακά αποδοτική λύση για την παροχή ζεστού νερού σε κατοικίες και εμπορικά κτίρια», δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η αντλία θερμότητας έχει βαθμό ενεργειακής απόδοσης Α++ και αθόρυβη λειτουργία.

Με την ονομασία ECOi-W Aqua-G Blue, το νέο προϊόν διαθέτει αντλία μεταβλητών στροφών που ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητά της ανάλογα με την απαιτούμενη ισχύ και, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, επιτρέπει τη μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 70%.

Όπως αναφέρει το περιοδικό pv, η αντλία θερμότητας διατίθεται σε τέσσερις εκδόσεις με ονομαστική ισχύ 50 kW, 60 kW, 70 kW και 80 kW, αντίστοιχα. «Συνδέοντας απρόσκοπτα έως και 8 μονάδες σε κλιμάκιο, η σειρά μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά την ισχύ έως και 640 kW, εξασφαλίζοντας προσαρμοστικότητα στις διάφορες απαιτήσεις του έργου», αναφέρει ο κατασκευαστής σε ανακοίνωσή του.

Οι αντλίες θερμότητας διαθέτουν ψυκτική ισχύ από 48,2 kW έως 74,1 kW και θερμαντική ισχύ από 49,2 kW έως 83,6 kW. Ο συντελεστής απόδοσής τους (COP) κυμαίνεται από 3,2 έως 3,4 και ο εποχιακός συντελεστής απόδοσής τους (SCOP) μεταξύ 3,70 και 3,80.

Τα νέα προϊόντα χρησιμοποιούν προπάνιο (R290) ως ψυκτικό μέσο και έναν ιδιαίτερα βελτιστοποιημένο σχεδιασμό εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος, σύμφωνα με την εταιρεία, επιτρέπει τη μείωση της δαπάνης ψυκτικού μέσου.