Οι προμηθευτές νικελίου χαμηλού κόστους της Ινδονησίας θα εξαφανίσουν τους ανταγωνιστές τους τα επόμενα χρόνια, εδραιώνοντας τη χώρα ως τον κυρίαρχο παραγωγό του μετάλλου που είναι ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προειδοποίησε ο επικεφαλής της γαλλικής μεταλλευτικής εταιρείας Eramet.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας θα μπορούσε να καταλήξει να αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα τρία τέταρτα της υψηλότερης κατηγορίας καθαρού νικελίου στον κόσμο σε πέντε χρόνια από τώρα, δήλωσε η Κρίστελ Μπορίς στους Financial Times, με ριζικές συνέπειες για τους ανταγωνιστές αλλού.

«Έχει καταστήσει πραγματικά ένα μεγάλο μέρος των παλαιών παραδοσιακών παικτών δομικά μη ανταγωνιστικό για το μέλλον», δήλωσε η Μπορίς. «Αυτό το τμήμα της βιομηχανίας είτε θα εξαφανιστεί είτε θα επιδοτηθεί από τις κυβερνήσεις».

Και πρόσθεσε: «Τα μη ανταγωνιστικά ορυχεία αλλού θα κλείσουν. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν τόσες πολλές κυβερνήσεις που θα αποφασίσουν να επιδοτήσουν τη μεγάλη παραγωγή με πολλά χρήματα μόνο και μόνο για να ανταγωνιστούν την παραγωγή της Ινδονησίας».

Η μεγάλη αλλαγή στην αγορά και η πτώση των τιμών του νικελίου έχουν ήδη επηρεάσει εταιρείες εξόρυξης όπως οι BHP, IGO και First Quantum, οι οποίες μείωσαν την παραγωγή και έκλεισαν ορυχεία στη Δυτική Αυστραλία.

Οι προκλήσεις στην αγορά νικελίου

Η Eramet βρίσκεται και στις δύο πλευρές του φράχτη, με δραστηριότητες στο Weda Bay της Ινδονησίας, το μεγαλύτερο ορυχείο νικελίου στον κόσμο, καθώς και στη Νέα Καληδονία μέσω της θυγατρικής της Société Le Nickel.

«Υπάρχει μια σοβαρή διαρθρωτική πρόκληση ως αποτέλεσμα του νικελίου της Ινδονησίας», δήλωσε ο Ντάνκαν Γουάνμπλαντ, διευθύνων σύμβουλος της Anglo American, η οποία διαθέτει ορυχεία νικελίου στη Βραζιλία. «Αυτό σίγουρα ασκεί πίεση κόστους στις περισσότερες από τις άλλες επιχειρήσεις σιδηρονικελίου που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο».

Αυτή την εβδομάδα η Eramet ανακοίνωσε πτώση των καθαρών κερδών της κατά 85% για το 2023 στα 109 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης της SLN κατά 218 εκατ. ευρώ.

Η Μπορίς δήλωσε ότι η Eramet θα συνεχίσει να λειτουργεί το ορυχείο της προς το παρόν, αλλά «ποτέ» δεν θα εξετάσει άλλες επενδύσεις νικελίου στη Νέα Καληδονία, συμπεριλαμβανομένης της διάσωσης της Koniambo.

Οι τιμές του νικελίου έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 30 τοις εκατό στα 17.462 δολάρια ανά τόνο τον τελευταίο χρόνο μετά από δύο χρόνια αυξημένων τιμών. Λίγοι στοιχηματίζουν ότι το πλεόνασμα θα εξαφανιστεί σύντομα, καθώς οι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν στους πόρους της Ινδονησίας.