Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς η προσοχή των επενδυτών επέστρεψε στις προοπτικές της ζήτησης, μετά τις αναφορές για υψηλότερες τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο, που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι ο επίμονος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Μπρεντ σημείωναν πτώση 61 σεντς ή 0,7% στα 82,86 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο Μαρτίου για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) , το οποίο λήγει την Τρίτη, ήταν 41 σεντς ή 0,5% χαμηλότερα στα 78,78 δολάρια. Το συμβόλαιο του WTI για τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 0,8% ή 60 σεντς στα 77,86 δολάρια.

Τόσο τα συμβόλαια Μπρεντ όσο και τα συμβόλαια WTI είχαν διαμορφωθεί υψηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αντιστάθμισαν τις προβλέψεις επιβράδυνσης της ζήτησης από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

«Το WTI και το Μπρεντ υποχώρησαν το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται εκ νέου στους φόβους από την πλευρά της ζήτησης μετά από ένα σημαντικό άλμα στους αριθμούς του δείκτη τιμών παραγωγού των ΗΠΑ», ανέφερε η αναλύτρια της Phillip Nova Priyanka Sachdeva σε ερευνητικό σημείωμα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι τιμές παραγωγού των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο εν μέσω ισχυρής αύξησης του κόστους των υπηρεσιών, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Τα υψηλότερα επιτόκια διατηρούν το κόστος αγοράς πετρελαίου

Οι αγορές δεν έχουν επίσης ακόμη δει την κατεύθυνση της ζήτησης από την Κίνα μετά την επιστροφή της χώρας αυτής από τις εβδομαδιαίες διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, ενώ η Ημέρα των Προέδρων στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να διατηρήσει σχετικά υποτονικές τις συναλλαγές.

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξαν «υπομονή» προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια διατηρούν το κόστος αγοράς πετρελαίου, παρέχοντας μια πτωτική τάση στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίστηκε, καθώς οι ισραηλινές επιδρομές έθεσαν εκτός λειτουργίας το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας και οι μαχητές Χούτι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε πετρελαιοφόρο με προορισμό την Ινδία.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) θα είναι σε θέση να καλύψει «τα περισσότερα επίπεδα διαταραχής», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research σε σημείωμα πελάτη, καθώς η πλεονάζουσα δυναμικότητά του βρίσκεται σε υψηλό οκταετίας, στα 6,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

«Η αγορά υπενθύμισε επίσης τις αβέβαιες προοπτικές για τη ζήτηση, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη αναμένεται να χάσει τον βηματισμό της το 2024», ανέφερε η ANZ. Ο οργανισμός προβλέπει πλεόνασμα στην αγορά κατά τη διάρκεια του έτους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι πιθανό να ψηφίσει την Τρίτη σχετικά με την πίεση της Αλγερίας προς το 15μελές όργανο να απαιτήσει άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσαν διπλωμάτες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν σηματοδοτήσει ότι θα ασκήσουν βέτο.

Στην Ευρώπη, η Ρωσία δήλωσε την Κυριακή ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της ουκρανικής πόλης Αβντίεβκα, στο μεγαλύτερο κέρδος της εδώ και εννέα μήνες, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο των δύο ετών από την εισβολή της.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, του πιο προβεβλημένου αντιπάλου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια ρωσική αποικία ποινών στην Αρκτική την Παρασκευή θα προκαλούσε νέες κυρώσεις στη Μόσχα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.