Πτώση σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, μετά την άνοδό τους στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς η καλύτερη του αναμενόμενου οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και οι ενδείξεις για τόνωση της κινεζικής οικονομίας ενίσχυσαν το κλίμα για τη ζήτηση καυσίμων. Ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας οι τιμές του «μαύρου χρυσού» αναμένεται να καταγράψουν ισχυρά κέρδη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν πτώση 38 σεντς ή 0,46% στα 82,05 δολάρια το βαρέλι τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ το αμερικανικό αργό WTI υποχώρησε κατά 50 σεντς ή 0,65% στα 76,86 δολάρια.

Ο δείκτης αναφοράς του μπρεντ αναμένεται να κλείσει 4,5% υψηλότερα για την εβδομάδα, ενώ το WTI αναμένεται να αυξηθεί 4,8%. Και οι δύο βρίσκονται σε τροχιά για τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών και τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από την εβδομάδα που έληξε στις 13 Οκτωβρίου μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Η πτώση στις τιμές οφείλεται εν μέρει σε ενδείξεις για το ότι οι διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να μειωθούν, καθώς η Κίνα πιέζει το Ιράν να περιορίσει τις επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στα ύδατα ανοικτά της Υεμένης από τους Χούθι. Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους Ιρανούς ομολόγους τους να βοηθήσουν στον περιορισμό των επιθέσεων ή να διακινδυνεύσουν να βλάψουν τις επιχειρηματικές σχέσεις με το Πεκίνο. Ωστόσο, οι Χούθι ορκίζονται να συνεχίσουν να στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ μέχρι να φτάσει η βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, δήλωσε την Πέμπτη ο ηγέτης της ομάδας.

Προηγούμενες επεμβάσεις των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ερυθρά Θάλασσα δεν είχαν αποτρέψει τις επιθέσεις, οδηγώντας τους επενδυτές να εκτιμήσουν τη συνέχιση της διαταραχής, δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG στη Σιγκαπούρη.

Το κλίμα της ζήτησης βελτιώθηκε μετά τα στοιχεία της Πέμπτης που έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο. Επίσης, η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε βαθιά μείωση των τραπεζικών αποθεμάτων για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων αργού, καθώς και από τη διακοπή του εφοδιασμού καυσίμων μετά την επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε διυλιστήριο πετρελαίου με εξαγωγικό προσανατολισμό στη νότια Ρωσία.