Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες (Big Οil) δίνουν στους μετόχους τους περισσότερα χρήματα από ποτέ και υπόσχονται περισσότερα στο μέλλον, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές για την πειθαρχία και την ανθεκτικότητά τους μπροστά στις αβέβαιες προοπτικές των ορυκτών καυσίμων.

Οι πέντε μεγαλύτερες δυτικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίουBP, Chevron, Exxon Mobil, Shell και TotalEnergies – επέστρεψαν στους μετόχους πάνω από 111 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών το 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια που επέστρεψαν το 2022, όταν τα κέρδη του ομίλου εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ 196 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν απότομα το 2023 στα 123 δισεκατομμύρια δολάρια. Και οι πέντε εταιρείες ανακοίνωσαν αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

«Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου γεωπολιτικής αναταραχής και οικονομικής αβεβαιότητας, ο στόχος μας παρέμεινε αμετάβλητος: να προσφέρουμε με ασφάλεια υψηλότερες αποδόσεις και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ στους επενδυτές.

Οι επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, παραδοσιακά κρατούν τις μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών λόγω των σταθερών, μακροπρόθεσμων μερισμάτων τους.

Μείωση του ενδιαφέροντος στον τομέα των ορυκτών καυσίμων

Όμως η άνοδος του τεχνολογικού τομέα, η απότομη πτώση των επιδόσεων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών την περασμένη δεκαετία λόγω των υπερβολικών δαπανών και της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου, καθώς και οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες έχουν οδηγήσει σε μείωση του ενδιαφέροντος για τον τομέα.

Ο ενεργειακός τομέας αντιπροσώπευε το 4,4% της συνολικής στάθμισης του δείκτη S&P 500 στο τέλος Ιανουαρίου, από περίπου 14% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P.

«Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ελκυστική διανομή στους μετόχους μας», δήλωσε η Sinead Gorman, Γενική Οικονομική Διευθύντρια της Shell, στους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, υποσχόμενη «πλήρη προβλεψιμότητα» όσον αφορά τις αποδόσεις.

Η Shell, η Chevron και η TotalEnergies αύξησαν το μέρισμά τους στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, ενώ η BP αύξησε τον ρυθμό της επαναγοράς μετοχών. Η Exxon επέστρεψε 32 δισ. δολάρια στους μετόχους πέρυσι, το υψηλότερο ποσό του κλάδου.

«Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ο λιγότερο αγαπημένος τομέας των επενδυτών, οπότε το να ξοδεύεις δισεκατομμύρια σε μεγάλα μεγαλεπήβολα έργα για ταμειακές ροές σε 5 χρόνια με αβέβαιες τάσεις ζήτησης είναι πολύ δύσκολο να το χωνέψουν πολλοί επενδυτές», δήλωσε ο αναλυτής της Berstein, Oswald Clint.

Ο κλάδος αναμένεται να προβεί σε ελάχιστες αυξήσεις δαπανών το 2024, σύμφωνα με τον Tobias Wagner, αντιπρόεδρο, ανώτερο πιστωτικό στέλεχος της Moody’s Investors Service.

«Οι εταιρείες είναι πιο επιλεκτικές και οι επενδύσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια όσον αφορά τις αποδόσεις, τις εκπομπές και τους κανονισμούς».

«Η πιστωτική ποιότητα του τομέα έχει βελτιωθεί με περισσότερες αναβαθμίσεις παρά υποβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας επίσης την πειθαρχία στη διατήρηση της ισχύος και της ευελιξίας των ισολογισμών», δήλωσε ο Wagner.