Η μετοχή της BP Plc κατέκτησε υψηλό δύο μηνών μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης για επαναγορά μετοχών, καθώς το νέο αφεντικό της εταιρείας προσπάθησε να προσελκύσει τους επενδυτές που ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στη στρατηγική στην καθαρή ενέργεια.

Αφού τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Λονδίνο δήλωσε ότι θα επαναγοράζει μετοχές ύψους 1,75 δισ. δολαρίων κάθε τρίμηνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 1,5 δισ. δολαρίων τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η εταιρεία προχώρησε ακόμη περισσότερο για να καθησυχάσει τους μετόχους της, ορισμένοι από τους οποίους έχουν επικρίνει τα σχέδιά της για χαμηλές εκπομπές άνθρακα, λέγοντας ότι σκοπεύει να διατηρήσει τουλάχιστον αυτόν τον ρυθμό επαναγοράς μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

«Έχουμε πραγματική αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάρεϊ Αουχίνκλος, ο οποίος διορίστηκε τον περασμένο μήνα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τρίτη. «Και αυτή η εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη μας επέτρεψε να εκδώσουμε νέες οδηγίες σχετικά με το πώς σκεφτόμαστε για τις επαναγορές».

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 6% στις 481,15 πένες στις 9:09 π.μ. στο Λονδίνο.

Η BP ακολουθεί μια σειρά ισχυρών αποτελεσμάτων για τη Big Oil στο τέταρτο τρίμηνο, με τις Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. και Shell Plc να ξεπερνούν τις προσδοκίες. Η ανακοίνωση των κερδών της επισφραγίζει μια ταραχώδη περίοδο λίγων μηνών, κατά την οποία σημειώθηκε η αιφνίδια παραίτηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Bernard Looney, η διόγκωση των φημών ότι αποτελούσε πιθανό στόχο εξαγοράς, και πιο πρόσφατα οι εκκλήσεις του ακτιβιστή επενδυτή Bluebell Capital Partners να εκτρέψει τις δαπάνες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της BP για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου ήταν 2,99 δισ. δολάρια, έναντι 4,81 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα και 3,29 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο. Αυτό ξεπέρασε τη μέση εκτίμηση των 2,76 δισ. δολαρίων.

Η αύξηση της επαναγοράς αντανακλά τη μείωση του καθαρού χρέους της εταιρείας, το οποίο στα 20,9 δισ. δολάρια είναι το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον Αουχίνκλος. Αν και η BP θέλει ακόμη να μειώσει το ποσό αυτό λίγο περισσότερο, η μείωση αυτή της επέτρεψε να δεσμευτεί ότι θα επιστρέψει το 80% των πλεοναζόντων μετρητών στους μετόχους, από την προηγούμενη δέσμευσή της για 60%.

Η αύξηση των κερδών της BP ήταν «σχετικά χαμηλής ποιότητας», αλλά η επαναγορά μετοχών θα πρέπει να ληφθεί πολύ θετικά, ανέφεραν οι αναλυτές της Redburn σε σημείωμά τους.

Καθώς ο  Αουχίνκλος δεσμεύτηκε να επιστρέψει περισσότερα μετρητά στους μετόχους, διατήρησε αυστηρό περιορισμό στις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Η BP θα στοχεύσει σε δαπάνες ύψους 16 δισ. δολαρίων τόσο φέτος όσο και του χρόνου, σε σύγκριση με προηγούμενο εύρος 14 δισ. έως 18 δισ. δολαρίων.