Οι Big Oil έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων τεσσάρων ετών παλεύοντας με μείζονα υπαρξιακά προβλήματα, από τη γεωπολιτική μέχρι την κλιματική αλλαγή. Οι απώλειες ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας μετατράπηκαν σε κέρδη ρεκόρ δύο χρόνια αργότερα. Οι ακτιβιστές επενδυτές ήρθαν και έφυγαν. Αυτήν την εβδομάδα, η Exxon Mobil Corp., η Chevron Corp.και η Shell Plc ξεκινούν την περίοδο υποβολής εκθέσεων: Πρέπει να τερματίσουν μια σειρά από αποτυχίες στα κέρδη τους.

Μετά την έκρηξη του 2022, οι Big Oil έχει υποχωρήσει στη σκιά της Big Tech, αποτελώντας μόλις το 3,65% του S&P 500, από 5% πριν από ένα χρόνο. Η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft Corp. είναι τώρα επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Exxon και 15 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Shell.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κλάδος έχει υποστεί μεγάλη έκπτωση, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας για τη στήριξη των τιμών του πετρελαίου και – μακροπρόθεσμα – τη μετάβαση στην ενέργεια. Επιπλέον, τέσσερις από τους πέντε πετρελαϊκούς κολοσσούς δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα δύο τελευταία τρίμηνα, απογοητεύοντας τους επενδυτές με μια σειρά από λάθη.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί

Η BP Plc, η οποία ήδη αγωνίζεται να δικαιολογήσει στους μετόχους τη στρατηγική της για χαμηλές εκπομπές άνθρακα, έμεινε χωρίς μόνιμο αφεντικό για τέσσερις μήνες μετά την παραίτηση του Μπέρναρντ Λούνεϊ στο πλαίσιο ενός σκανδάλου διακυβέρνησης.

Η Chevron υπέστη καθυστερήσεις και εκρήξεις κόστους σε ένα κρίσιμο μεγαλεπήβολο έργο στο Καζακστάν.

Το τμήμα χημικών της Exxon αντιπροσώπευε λιγότερο από το 3% των κερδών της το τελευταίο τρίμηνο, παρά τις πολυετείς επενδύσεις

Τα κέρδη της Shell έχουν γίνει τόσο απρόβλεπτα, ώστε ο διευθύνων σύμβουλος Ουάελ Σαουάν υποσχέθηκε δημοσίως να είναι «πιο συνεπής στον τρόπο με τον οποίο αποδίδουμε». Η αυξημένη εστίαση στις εμπορικές συναλλαγές έχει προσθέσει στη μεταβλητότητα.

Με το αργό πεσμένο κατά 20% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 και τα περιθώρια διύλισης να συρρικνώνονται, υπάρχει μικρή ελπίδα για πρόσθετα μετρητά για επαναγορά μετοχών αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με τον Πολ Τσενγκ της Scotiabank. Αυτό καθιστά τις λειτουργικές επιδόσεις ακόμη πιο σημαντικές.

«Η επιστροφή μετρητών είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι επαρκής», δήλωσε ο Τσενγκ. «Είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψουμε στα βασικά, να έχουμε καλή εκτέλεση και να ξεπεράσουμε τη συναίνεση».

Αν οι εταιρείες μπορούν να το κάνουν αυτό, τα στελέχη μπορεί να διαπιστώσουν ότι θα έχουν πιο γενναιόδωρη υποδοχή όταν θα γνωμοδοτούν για το μέλλον τους στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, όποια και αν είναι η πορεία της.