Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από τις απότομες πτώσεις της περασμένης εβδομάδας, αφού η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να εξαπολύσει περαιτέρω πλήγματα σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή και καθώς ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο της νότιας Ρωσίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 36 σεντς ή 0,5% στα 77,69 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate των ΗΠΑ διαμορφώνονταν στα 72,53 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 25 σεντς ή 0,4%.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα με πτώση περίπου 7%. Υποχώρησαν 2% την Παρασκευή μετά τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που υποδηλώνουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι πιο μακρινές ό,τι αναμενόταν,  και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς οδήγησαν σε κάποια από αυτή την αδυναμία», ανέφεραν αναλυτές της ING σε σημείωμα. «Ωστόσο, προς το παρόν, μια κατάπαυση του πυρός δεν φαίνεται να έρχεται».

Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αφού οι ΗΠΑ έδωσαν σήμα για περαιτέρω πλήγματα σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή, ως απάντηση σε μια θανατηφόρα επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιορδανία.

Οι ΗΠΑ συνέχισαν επίσης την εκστρατεία τους κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη, με 36 πλήγματα το Σάββατο κατά των ομάδων των οποίων οι επιθέσεις σε πλοία έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες εμπορικές διαδρομές του πετρελαίου, αν και ο εφοδιασμός δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.

«Δεδομένου ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ αποφεύγουν την άμεση επίθεση στο Ιράν, πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χαμάς θα έχουν το πιο κυρίαρχο αποτέλεσμα – μειώνοντας έτσι τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank Vivek Dhar.

«Οι αγορές πετρελαίου πιθανότατα θα ανταποκριθούν συνεχίζοντας να προεξοφλούν τους κινδύνους διαταραχής της προσφοράς στη Μέση Ανατολή», ανέφερε τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα διατηρήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε κατηγορίες για παράβαση κυρώσεων και κατασχέσεις που συνδέονται με ένα δίκτυο διακίνησης πετρελαίου, το οποίο, όπως λέει, χρηματοδοτεί το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 520.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, για το οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, επί του δεξαμενόπλοιου αργού πετρελαίου Abyss, το οποίο είχε αγκυροβολήσει στην Κίτρινη Θάλασσα καθ’ οδόν προς την Κίνα.

Ο προϋπολογισμός του Ιράν στοχεύει σε πωλήσεις πετρελαίου ύψους 1,35 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως για το ιρανικό έτος που αρχίζει τον Μάρτιο του 2024, περίπου το 1,3% της παγκόσμιας προσφοράς των 103,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Στη Ρωσία, δύο ουκρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το Σάββατο το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στα νότια της χώρας, δήλωσε πηγή στο Κίεβο στο Reuters, η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων μακράς εμβέλειας σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η οποία έχει μειώσει τις ρωσικές εξαγωγές νάφθας, μιας πρώτης ύλης για πετροχημικά προϊόντα.

Η Lukoil στην οποία ανήκει το διυλιστήριο του Βόλγκογκραντ, δυναμικότητας 300.000 βαρελιών ημερησίως, δήλωσε αργότερα ότι το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά.

Στις ΗΠΑ, η ηλεκτροδότηση στο διυλιστήριο πετρελαίου της BP 435.000 βαρελιών ημερησίως στο Whiting της Ιντιάνα, είχε αποκατασταθεί μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά πηγές δήλωσαν ότι η BP δεν είχε ακόμη ορίσει ημερομηνία για την επανεκκίνηση του εργοστασίου.