Διακοπή ρεύματος μετά από βλάβη μετασχηματιστή ανάγκασε τον ενεργειακό κολοσσό BP να κλείσει το διυλιστήριο Whiting της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, αφού πρώτα απομάκρυνε όλους τους εργαζόμενους.

Όπως σημειώνει το Reuters, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό θα χρειαστεί η BP για να επανεκκινήσει το διυλιστήριο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική και το μεγαλύτερο στις μεσοδυτικές πολιτείες, δήλωσαν οι δύο πηγές, οι οποίες δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν δημοσίως.

Η BP δήλωσε ότι το διυλιστήριο έκλεισε μετά από προφανή διακοπή ρεύματος, η οποία ανάγκασε τους εργαζόμενους να εκκενώσουν κτίρια γραφείων. «Ενεργοποιήσαμε την ομάδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Η είδηση της διακοπής λειτουργίας του διυλιστηρίου Whiting, η οποία σημειώθηκε το μεσημέρι, ανέβασε τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ στην περιοχή λόγω των φόβων για στενότερη προσφορά καυσίμων και μείωσε τις τιμές του καναδικού αργού λόγω των ανησυχιών για χαμηλότερη ζήτηση.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, η BP άρχισε να στέλνει άζωτο σε ορισμένες από τις μονάδες για να καθαρίσει τους υδρογονάνθρακες από αυτές, καθώς άλλες συνέχισαν να καίνε υδρογονάνθρακες μέσω του συστήματος πυρσού ασφαλείας του διυλιστηρίου, ανέφεραν οι πηγές.

Σημειώνεται για την κανονική επεξεργασία των πτητικών υδρογονανθράκων είναι απαραίτητη η καύση, οπότε αφού έγινε η διακοπή ρεύματος, χωρίς ανάφλεξη, οι υδρογονάνθρακες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή έκρηξη.

Ενώ ένα διυλιστήριο τόσο μεγάλο και πολύπλοκο όσο το Whiting θα μπορούσε να επαναλάβει τη λειτουργία του εντός μιας εβδομάδας, οι χρόνοι επανεκκίνησης μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μετά από διακοπές ρεύματος, δήλωσε ο John Auers, διευθύνων σύμβουλος της Refined Fuels Analytics.

«Η επανεκκίνηση εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορείτε να αποκαταστήσετε το ρεύμα και αν έχετε ζημιές», είπε.

«Μπορείτε να διαχειριστείτε τις διακοπές ρεύματος, αλλά είναι πολύ περίπλοκο. Δεν έχετε όργανα όταν χάνετε το ρεύμα, οπότε δεν ξέρετε τι συμβαίνει στις μονάδες», πρόσθεσε ο Auers.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η εκκένωση ήταν η μεγαλύτερη που είχαν δει τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Μίσιγκαν και 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου του Σικάγο.

«Άκουσαν έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια υπήρξε η διακοπή ρεύματος», δήλωσε μία από τις πηγές.

Το διυλιστήριο Whiting είχε προηγουμένως κλείσει από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 24 Αυγούστου 2022 σε μία μόνο ηλεκτρική γραμμή, η οποία έθεσε επίσης εκτός λειτουργίας την παροχή νερού ψύξης του εργοστασίου. Χρειάστηκε μιάμιση εβδομάδα για την επανεκκίνηση του διυλιστηρίου μετά από εκείνη την πυρκαγιά.

Αυξήθηκαν οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ

Οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ του Σικάγο αυξήθηκαν μεταξύ 15 και 20 σεντς την Πέμπτη και διαμορφώθηκαν στα 30 σεντς ανά γαλόνι κάτω από τα σημεία αναφοράς της βενζίνης και του ντίζελ, αντίστοιχα, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Western Canadian Select (WCS) για παράδοση Μαρτίου, το οποίο διαμορφώθηκε στα 18,10 δολάρια το βαρέλι κάτω από το West Texas Intermediate (WTI) την Τετάρτη, πουλήθηκε λόγω των ειδήσεων της Whiting και διαμορφώθηκε στα 19 δολάρια το βαρέλι κάτω από το WTI, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία CalRock.

Οι τιμές του WCS στον κόμβο αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα υποχώρησαν κατά 25 σεντς, ενώ εκείνες στο Χιούστον υποχώρησαν κατά 30 σεντς, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρόχου τιμών General Index.