Η Γκρέτα Τούνμπεργκ χαρακτήρισε λιγότερο από ελλιπή  την συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτήν την εβδομάδα στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) που διεξήχθη στο Ντουμπάι. Η περιβαλλοντική ακτιβίστρια δήλωσε την Παρασκευή (15/12) πως θεώρησε «πισώπλατη μαχαιριά» το πόρισμα της COP28, για τις χώρες που έχουν επηρεαστεί πιο πολύ από την παγκόσμια υπερθέρμανση και δεν πρόκειται να σταματήσει την αύξηση των θερμοκρασιών πάνω από κρίσιμα επίπεδα

Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη σύνοδο να αρχίσουν να μειώνουν την παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και να υιοθετήσουν σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πιο καθαρής ενέργειας, προκειμένου να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όμως επικριτές λένε πως η συμφωνία δεν θα εμποδίσει την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής, που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα προκαλέσει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, από το λιώσιμο στρωμάτων πάγου μέχρι την κατάρρευση ωκεάνιων ρευμάτων.

«Το κείμενο αυτό είναι αδύναμο και δεν είναι καθόλου έστω κοντά στο να είναι επαρκές για να μας κρατήσει εντός του ορίου του 1,5 βαθμού», δήλωσε η Τούνμπεργκ στο Reuters έξω από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας όπου η ίδια και μια χούφτα άλλων διαδηλωτών καλούσαν για κλιματική δικαιοσύνη. Και πρόσθεσε: «Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά για τους πιο ευάλωτους».

Η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών, η οποία περιλαμβάνει χώρες που έχουν επηρεαστεί πιο πολύ από την κλιματική αλλαγή, όπως τα Φίτζι, το Τουβαλού και το Κιριμπάτι, δήλωσε πως η συμφωνία είναι γεμάτη παραθυράκια και είναι «αυξανόμενη και μη μετασχηματιστική».

Η 20χρονη Τούνμπεργκ, που έγινε το πρόσωπο του κλιματικού ακτιβισμού το 2018 όταν άρχισε να κατεβαίνει κάθε εβδομάδα σε διαδήλωση στη Σουηδία, δήλωσε πως η συμφωνία δεν σχεδιάστηκε ώστε να επιλύει την κλιματική κρίση αλλά ως «άλλοθι» για τους παγκόσμιους ηγέτες που τους επέτρεψε να αγνοήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση.

«Όσο δεν μεταχειριζόμαστε την κλιματική κρίση ως κρίση και όσο τα συμφέροντα των ομάδων πίεσης να επηρεάζουν αυτά τα κείμενα και αυτές τις διαδικασίες, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά» κατέληξε.