Τέλος εποχής για τους Big Oil στην Καλιφόρνια, καθώς η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η παραγωγή πετρελαίου της Καλιφόρνιας πριν από έναν αιώνα ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ και γέννησε εκατοντάδες πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν ακόμη. Το πετρέλαιο οδήγησε στην κουλτούρα του αυτοκινήτου της με τους εμβληματικούς αυτοκινητόδρομους, τα drive-in θέατρα, τις τράπεζες και τα εστιατόρια που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, ωστόσο, οι δύο μεγαλύτεροι πετρελαιοπαραγωγοί των ΗΠΑ, η Exxon Mobil και η Chevron, θα γνωστοποιήσουν επίσημα μια συνδυασμένη απομείωση περιουσιακών στοιχείων της Καλιφόρνιας ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου.

Η Exxon Mobil εγκατέλειψε πέρυσι την χερσαία παραγωγή στην πολιτεία, τερματίζοντας μια 25ετή συνεργασία με τη Shell PLC, όταν πούλησαν τα ακίνητα της κοινοπραξίας τους. Το ρυθμιστικό περιβάλλον της πολιτείας εμπόδισε τις προσπάθειες επανεκκίνησης της υπεράκτιας παραγωγής, δήλωσε η Exxon αυτό το μήνα, οδηγώντας σε μια έξοδο που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της αγοράς των υπεράκτιων ακινήτων της από μια εταιρεία του Τέξας. Η απομείωση των περιουσιακών στοιχείων του Νο1 παραγωγού πετρελαίου των ΗΠΑ θα κοστίσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα τερματίσει επίσημα πέντε δεκαετίες παραγωγής πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η Chevron θα αναλάβει επίσης χρεώσεις ύψους περίπου 2,5 δισ. δολαρίων που συνδέονται με τα περιουσιακά της στοιχεία στην Καλιφόρνια. Παραμένει, αλλά αμφισβητεί σφοδρά τους κρατικούς κανονισμούς για τις δραστηριότητες παραγωγής και διύλισης πετρελαίου στην πολιτεία, όπου γεννήθηκε πριν από 145 χρόνια ως Pacific Coast Oil Co.

Οι ενεργειακές πολιτικές της Καλιφόρνιας «την καθιστούν ένα δύσκολο μέρος για επενδύσεις», ακόμη και για ανανεώσιμα καύσιμα, δήλωσε στέλεχος της Chevron αυτό το μήνα. Η εταιρεία αντλεί πετρέλαιο από κοιτάσματα που αναπτύχθηκαν πριν από 100 χρόνια, αλλά έχει μειώσει τις δαπάνες στην πολιτεία κατά «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το 2022», δήλωσε το στέλεχος, σύμφωνα με το Reuters.

Στροφή στην πράσινη μετάβαση

«Πρόκειται για μια πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Ντάνιελ Καμέν, καθηγητής Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UC Berkley), ο οποίος υποστηρίζει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει να στραφούν προς την καθαρή ενέργεια και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Η παραγωγή πετρελαίου στην πολιτεία βρίσκεται σε σταθερή πτώση εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Η παραγωγή αργού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών κοιτασμάτων της κομητείας Kern στη νότια Καλιφόρνια, έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο από το μέγιστο των 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το 1985.

Η πολιτεία στερείται νέων έργων ανάπτυξης πετρελαίου και τα παλαιά κοιτάσματα που παράγουν βαρύ πετρέλαιο δεν ήταν κατάλληλα για τις κρατικές εντολές για βενζίνη υψηλής ποιότητας.

Από τον Σεπτέμβριο, πάνω από το 50% των αδειών για γεωτρήσεις πετρελαίου που είχαν εκδοθεί σε εταιρείες έμειναν αχρησιμοποίητες, σύμφωνα με το Τμήμα Προστασίας της Καλιφόρνιας. Η ανεργία στην πετρελαιοπαραγωγό κομητεία Κερν βρίσκεται στο 7,8%, σε σύγκριση με το συνολικό μέσο όρο της πολιτείας που είναι 4,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καλιφόρνια έχει σήμερα έξι φορές περισσότερες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια από ό,τι με το πετρέλαιο.

«Η Καλιφόρνια δεν μπορεί να τα έχει και τα δύο», δήλωσε ο Κάμεν του UC Berkley, ο οποίος στο παρελθόν ήταν επιστημονικός απεσταλμένος στην κυβέρνηση Ομπάμα. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μετά από αυτό».