Σε αχαρτογράφητα νερά οι μεγάλες πετρελαϊκές μετά την έξοδο της Shell από τον χερσαίο πετρελαϊκό τομέα της Νιγηρίας. Η φυγή του ενεργειακού κολοσσού από το μεγαλύτερο εξαγωγέα της Αφρικής, αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, αλλά έχει αυξήσει τις ελπίδες ότι οι τοπικές εταιρείες θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη μείωση της παραγωγής από το Δέλτα του Νίγηρα, δήλωσαν αξιωματούχοι του κλάδου και αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Η Shell -η οποία πρωτοστάτησε στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Νιγηρίας- είναι η πιο εξέχουσα δυτική εταιρεία που αποχωρεί από το Δέλτα, μια περιοχή που μαστίζεται από τη ρύπανση, την κλοπή πετρελαίου και τους βανδαλισμούς αγωγών. Τα ζητήματα αυτά έχουν για χρόνια εμποδίσει τις επενδύσεις -και έχουν «στραγγαλίσει» την παραγωγή και τα οικονομικά της κυβέρνησης, σημειώνει το Reuters.

Η πώληση της θυγατρικής της εταιρείας σε πέντε κυρίως τοπικές εταιρείες εντάσσεται σε μια συνεχιζόμενη τάση των δυτικών ενεργειακών εταιρειών να αποεπενδύουν από τα χερσαία πετρελαϊκά πεδία της Νιγηρίας. Η Exxon, η ιταλική Eni, η νορβηγική Equinor και η κινεζική Addax έχουν συνάψει συμφωνίες για την πώληση περιουσιακών στοιχείων στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

«Η Νιγηρία είχε καθιερωμένα προβλήματα πολιτικής στον πετρελαϊκό τομέα και οι ανησυχίες για την πολιτική του συναλλάγματος έχουν θέσει περιορισμούς στις επενδύσεις. Αυτός είναι πιθανώς εν μέρει ο λόγος για τον οποίο είδατε τις μεγάλες εταιρείες να αποσύρονται και να αποεπενδύουν σε κάποιο βαθμό», δήλωσε ο Andrew Matheny, ανώτερος οικονομολόγος της Goldman Sachs.

«Αυτό εξηγεί ένα σημαντικό μέρος της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου τα τελευταία χρόνια».

Η Νιγηρία χρειάζεται επενδύσεις για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

Ο πρόεδρος Bola Tinubu ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Μάιο, υποσχόμενος να άρει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της κλοπής αργού και των βανδαλισμών σε αγωγούς. Όμως, επτά μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας του οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες βρίσκονταν σε καλό δρόμο πριν από την εκλογή του, αναδεικνύουν τις αδυσώπητες αλλαγές στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας.

«Εάν οι εταιρείες εγκαταλείπουν τώρα τις μικρότερης έντασης κεφαλαίου χερσαίες δραστηριότητες για να επικεντρωθούν στις υπεράκτιες δραστηριότητες, αυτό στέλνει μια τέλεια εικόνα του κινδύνου που ενέχει η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νιγηρία», δήλωσε ο Seyi Awojulugbe, ανώτερος αναλυτής της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας SBM Intelligence στο Λάγος.

Πριν από δέκα χρόνια το μερίδιο της Shell στην παραγωγή έφτανε τα 300.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (boed) στη Νιγηρία. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 131.000 boed το 2022, γεγονός που η εταιρεία απέδωσε σε σαμποτάζ και κλοπές στο Δέλτα του Νίγηρα, όπως προκύπτει από τις ετήσιες εκθέσεις της.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου δήλωσαν ότι η Shell, η Exxon και άλλες μεγάλες εταιρείες που ήλπιζαν να εκποιηθούν δεν έβαζαν πολλά χρήματα στην ανάπτυξη χερσαίων περιουσιακών στοιχείων, επιταχύνοντας την πτώση της παραγωγής.

«Οι μεγάλες εταιρείες μείωσαν τις επενδύσεις στην ξηρά για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Roger Brown, διευθύνων σύμβουλος της νιγηριανής Seplat Energy. Ανέφερε τον συνδυασμό τοπικών ζητημάτων και το γεγονός ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει να ανταγωνιστούν για μετρητά με τα περιουσιακά τους στοιχεία σε άλλες περιοχές, όπως η Γουιάνα, που συχνά μπορεί να φαίνονται πιο ελκυστικά.

«Νομίζω ότι οι ανεξάρτητες εταιρείες θα αυξήσουν την παραγωγή περισσότερο απ’ ό,τι οι IOC, επειδή έχουν όντως την όρεξη να επενδύσουν», πρόσθεσε ο Brown.

Θα καλύψουν το κενό της Shell οι τοπικές εταιρείες;

Η Seplat εξακολουθεί να αναμένει την έγκριση των ρυθμιστικών Αρχών για τη δική της συμφωνία, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της Exxon στην ξηρά. Ο νεότερος υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας δήλωσε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων της Shell θα εγκριθεί γρήγορα μόλις παραληφθούν όλα τα έγγραφα, προσθέτοντας ότι οι τοπικές εταιρείες θα είναι σε θέση να αναλάβουν να καλύψουν το κενό.

Ορισμένες τοπικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Seplat, First E&P και Heritage, έχουν καταφέρει να αυξήσουν την παραγωγή και να μειώσουν τις πετρελαιοκηλίδες σε περιουσιακά στοιχεία που αγοράστηκαν από τη Shell.

Αλλά αυτό δεν λειτούργησε για άλλες, συμπεριλαμβανομένων των Aiteo Eastern E&P και Eroton Exploration, οι οποίες αγωνίστηκαν με διαρροές αγωγών και διαρροές πετρελαίου.

Ο Richard Bronze, επικεφαλής της γεωπολιτικής στην Energy Aspects με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι οι τοπικές εταιρείες δεν διαθέτουν το οικονομικό βάρος των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική παραγωγή.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπράουν δήλωσε ότι αν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν επενδύουν, η πρόσβασή τους σε φθηνότερα κεφάλαια είναι άσχετη. Οι τοπικές τράπεζες, ορισμένοι διεθνείς δανειστές και οι έμποροι πετρελαίου αποτελούν επίσης πηγές ρευστότητας για τις τοπικές εταιρείες.

«Θα είναι διαθέσιμα, αλλά δεν θα είναι φθηνά», είπε. «Αλλά σε αυτές τις τιμές πετρελαίου, οι εγχώριες επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν οικονομικά να το αναπτύξουν».