Μικρές μεταβολές σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου και η εβδομάδα αναμένεται να κλείσει με κέρδη, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι διαταραχές στην παραγωγή πετρελαίου που προκλήθηκαν από τον παγετό στις ΗΠΑ, εξισορροπούν τις ανησυχίες για την «υγεία» της κινεζικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Το Πακιστάν εξαπέλυσε πλήγματα κατά αυτονομιστών μαχητών εντός του Ιράν την Πέμπτη ως αντίποινα, ενώ οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα πλήγματα κατά των αντιπλοϊκών πυραύλων των Χούθι με στόχο την Ερυθρά Θάλασσα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ σημειώνουν πτώση 15 σεντς ή 0,2% στα 78,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό τύπου WTI υποχώρησαν κατά 18 σεντς στα 73,90 δολάρια.

Τι πιστεύει η αγορά για τη ζήτηση πετρελαίου

«Ενώ η τιμή του αργού παραμένει ευαίσθητη στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, όπως έχουμε δει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η αγορά πετρελαίου παραμένει καλά ισορροπημένη», δήλωσε ο Craig Erlam, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας OANDA. «Οι διαταραχές της προσφοράς παραμένουν ένας ανοδικός κίνδυνος, αλλά υπάρχουν και καθοδικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας οικονομίας».

Για την εβδομάδα, ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς (WTI) θα σημειώσει άνοδο περίπου 1,6%, ενώ το μπρεντ θα κερδίσει λιγότερο από 1%. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, αφού η IEA αύξησε την πρόβλεψή για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024.

Παρά την υψηλότερη πρόβλεψή της για την αύξηση της ζήτησης, η πρόβλεψη της ΙΕΑ είναι η μισή από εκείνη του ΟΠΕΚ. Ο οργανισμός δήλωσε επίσης ότι -εκτός από σημαντικές διαταραχές στις ροές- η αγορά φαινόταν αρκετά καλά εφοδιασμένη το 2024.

Η πρόβλεψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου παραμένει ασαφής, με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τα ερευνητικά ιδρύματα να παρέχουν ευρέως διαφορετικές προβλέψεις», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής Bjarne Schieldrop της SEB.

Ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν έχουν διακόψει την παραγωγή πετρελαίου, οι διακοπές εφοδιασμού συνεχίζονται στη Λιβύη και περίπου το 40% της παραγωγής πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα, μια κορυφαία παραγωγική πολιτεία των ΗΠΑ, παρέμενε κλειστό λόγω του ακραίου ψύχους από την Τετάρτη.