Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες της 9ης Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου 2024. Στην Ελλάδα βρέθηκε αυτή την εβδομάδα η κα Sue Biniaz, Ανώτερη Σύμβουλος της Ομάδας του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του «Our Ocean Conference.

Την κα Biniaz συνόδευσε στις συναντήσεις, σε σειρά κρίσιμων για την Συνδιάσκεψη Υπουργείων, η Ειδική Απεσταλμένη του πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς και Επικεφαλής της διοργάνωσης της 9ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference), Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Θέματα βιώσιμου τουρισμού

Η κα Biniaz και η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποίησαν συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, και το Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Μύρωνα Φλουρή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνδιάσκεψης.

Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε ο βιώσιμος τουρισμός στις παράκτιες και τις νησιωτικές περιοχές, καθώς συνιστά μια σημαντική πτυχή της 9ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς «Our Ocean Conference». Η Υπουργός, κα Κεφαλογιάννη, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και δη για τον σχεδιασμό νέου Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, του οποίου σκοπός είναι η μέτρηση, η συλλογή στατιστικών στοιχείων, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου, η ανάπτυξη σχετικού ερευνητικού έργου και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του τουριστικού προϊόντος.

Κλιματική κρίση και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος στο επίκεντρο

Τα θέματα κλιματικής κρίσης και προστασίας του περιβάλλοντος και δη του θαλασσίου, καθώς και οι προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε η κα Biniaz, Ανώτερη Σύμβουλος της Ομάδας του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα κ. John Kerry, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, και το Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη. Ο Υπουργός ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες και δράσεις της χώρας στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της προστασίας του φυσικού και θαλασσίου περιβάλλοντος και έθεσε τις εθνικές προτεραιότητες για τα αποτελέσματα της σημαντικής αυτής παγκόσμιας Συνδιάσκεψης. Υπογράμμισε ότι η χώρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά, καθώς και στον «πράσινο» μετασχηματισμό των νησιών και δη στο πρόγραμμα «GR-Eco Islands», το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή πρακτική και για άλλες χώρες.

Αυγερινοπούλου, Σκυλακάκης Our Ocean Conference ©ΔΤ

Αυγερινοπούλου, Σκυλακάκης Our Ocean Conference ©ΔΤ

 

Συνάντηση στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία

Στις νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος ήταν εστιασμένη η συνάντηση της ομάδας της Ανώτερης Συμβούλου της Ομάδας του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα κ. John Kerry και της Ειδικής Απεσταλμένης του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Συνομίλησαν για θέματα που αφορούν κυρίως στην Σύνοδο Κορυφής των Νέων που θα ξεκινήσει την προηγούμενη μέρα της Συνδιάσκεψης, ήτοι στις 15 Απριλίου, καθώς η συμμετοχή της νεολαίας είναι ζωτικό στοιχείο της Συνδιάσκεψης και βασικός παράγοντας για κάθε αλλαγή. Ειδικότερα σημεία συζήτησαν αποτέλεσαν οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των δορυφορικών τεχνολογιών, αλλά και της ρομποτικής, ως τεχνολογίες που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον.