Τον Απρίλιο του 2024 και τον Ιούνιο του 2025, πρόκειται να πραγματοποιηθούν, στην Ευρώπη δύο μεγάλα παγκόσμια συνέδρια με αντικείμενο τους ωκεανούς. Η αντιμετώπιση της αξίας της βιοποικιλότητας των ωκεανών και των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Η πρώτη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2024, και η δεύτερη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούνιο του 2025.

Ειδικότερα, ετήσια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, στην οποία συμμετείχαν πολιτικοί ηγέτες και προβεβλημένα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, είχε ως επίκεντρο την ανάγκη για μια νέα σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας και της προστασίας της θάλασσας, με στόχο την αντιμετώπιση της αξίας της βιοποικιλότητας των ωκεανών και των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και την εύρεση μέτρων για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης συνδιοργανώθηκε από το Greek House Davos Forum στην Ελβετία και αποτέλεσε την ευκαιρία να συζητηθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τα δύο κύρια παγκόσμια συνέδρια με αντικείμενο τους ωκεανούς που θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη: τη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2024 και τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς στη Νίκαια τον Ιούνιο του 2025.

Φέτος, στόχος της συνάντησης, που συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄του Μονακό, ήταν να επικεντρωθεί στις θεμελιώδεις αρχές που οδηγούν στην εμπιστοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας, της συνέπειας και της υπευθυνότητας.

«Ο ωκεανός είναι μια ευκαιρία όπου οι προσπάθειες για την πράσινη ναυτιλία, τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες φιλόδοξες δράσεις μετριασμού (των επιπτώσεων) μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι.

Υπενθυμίζεται ότι η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία ειδικεύεται στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή ορίστηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ειδική απεσταλμένη για τους Ωκεανούς. Η κυρία Αυγερινοπούλου θα αναλάβει τη διοργάνωση της 9ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς που θα γίνει τον Απρίλιο στην Αθήνα.