Αίτημα να κηρυχθεί η Ζάκυνθος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υποβλήθηκε στη δημοτική αρχή του νησιού μετά τη μόλυνση του αγωγού υδροδότησης από πετρέλαιο.

Ο Δήμαρχος Γ. Στασινόπουλος ήρθε σε επικοινωνία με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και το αίτημα υποβλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου. Σήμερα, Δευτέρα ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ έχουν ραντεβού με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, με την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και με τον αν. Υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο.

Οι πρώτες καταγγελίες που έγιναν για το συμβάν, δεν έγιναν εύκολα πιστευτές, όμως πολύ γρήγορα, διαπιστώθηκε το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο όχι μόνο μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για την υγεία των πολιτών, αλλά και παράλληλα, έβαλε χιλιάδες νοικοκυριά σε μία απίστευτη ταλαιπωρία. Για μία εβδομάδα αποφασίστηκε η ολική διακοπή της ύδρευσης της πόλης, από την Μπόχαλη έως το ποτάμι, προκειμένου να επιθεωρηθούν όλα τα σημεία του δικτύου, σύμφωνα με το imerazante.gr.

Σχετικά με την κατάσταση στις οικίες των κατοίκων ο δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος εξήγησε ότι στο κέντρο της Ζακύνθου ζουν από 3.000 έως 5.000 κάτοικοι που αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο. Όπως εξήγησε το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι «σε κάθε σπίτι έχουμε μικρές δεξαμενές, οι οποίες αποθηκεύουν το νερό και το χρησιμοποιούμε και το πλαστικό τραβάει τη μυρωδιά του πετρελαίου».

Για να δοθούν απαντήσεις η ΔΕΥΑΖ υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων για ρύπανση κοινόχρηστου χώρου και πρόκληση ζημίας στο δίκτυο ύδρευσης και επίσης, προχώρησε στη Διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι εισροής πετρελαίου στον αγωγό ύδρευσης.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για ό,τι χρειάζονται στο Δημαρχείο και στο Πνευματικό Κέντρο που και χθες, Κυριακή, παρέμειναν ανοιχτά. Επίσης, μπορούν να καλούν στα τηλ. : 26950-43552, 26950- 23275, 26953 -61300.

Πώς μπήκε πετρέλαιο στον αγωγό;

Σχετικά με το πώς έγινε η εισροή του πετρελαίου στον αγωγό, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Διονύσης Τουρκάκης είπε ότι εντοπίστηκε πετρέλαιο στην οδό Φιλικών (πάνω στο οδόστρωμα) και πως, ίσως, αυτή να είναι μία πιθανή αιτία, αλλά όπως εξήγησε, όλα διερευνώνται

«Η υπηρεσία της ΔΕΥΑΖ θεωρεί ότι εισήλθε το πετρέλαιο από τον αγωγό ομβρίων, ο οποίος διαχέεται κάτω από τον αγωγό της ύδρευσης. Επειδή ο αγωγός της ύδρευσης είναι παλιός και έχει διαρροές από κάποια ρωγμή, μπήκε και δημιούργησε αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό διενεργούμε την ΕΔΕ. Μπορεί να υπήρξε και από αλλού, μπορεί να έγινε και κάτι που δεν το βλέπουμε. Όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα από σημείο που πιθανολογούμε και προς τα πάνω. Δεν υπάρχει πρόβλημα (εργαστηριακά) στη δεξαμενή. Το πρόβλημα επικεντρώθηκε στο τέλος του δικτύου που σύμφωνα με τους τεχνικούς, το νερό κατέβηκε μετά άρχισε να γυρίζει. Τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η υπηρεσία από τους πολίτες ήταν από το ποτάμι προς την Αγία Τριάδα και όχι το αντίστροφο», σημείωσε ο κ. Τουρκάκης.

«Παίρνουμε έκτακτα, προληπτικά και ίσως υπερβολικά μέτρα. Το πρόβλημα εντοπίζεται από την περιοχή που είναι το κατάστημα «24 Ώρες», κάτω από την Αλ. Ρώμα μέχρι την Κάλβου και προς το ποτάμι και όλο το νότιο μέρος της πόλης. Πήραμε δείγματα από δεξαμενή της Αγίας Άννας και της Πικριδιώτισσας και είναι καθαρά, θα πάρουμε και νέα και είναι καθαρό, θα μεταφέρουμε με τις υδροφόρες νερό, ώστε να υδροδοτηθεί ένα μέρος (βόρεια και προς την Μπόχαλη)», εξήγησε ο κ. Τουρκάκης.

Σύμφωνα επίσης με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, ήδη:

  1. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες καθαρισμού και χλωρίωσης του δικτύου που εισχώρησε πετρέλαιο.
  2. Έγιναν δειγματοληπτικές μετρήσεις σε σημεία του δικτύου από την υπηρεσία μας και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αύριο Σάββατο.
  3. Διεξήχθη ευρεία σύσκεψη όλων των υπηρεσιών του Δήμου Ζακύνθου (ΔΕΥΑΖ, Υπηρεσίες Δήμου ).
  4. Αποφασίσθηκε η ολική διακοπή της ύδρευσης της πόλης της Ζακύνθου από την Μπόχαλη έως το ποτάμι σε όλο το πλάτος της πόλης για μια εβδομάδα προκειμένου να επιθεωρηθούν όλα τα σημεία του δικτύου.
  5. Συστήθηκε συντονιστικό κέντρο ελέγχου στο πνευματικό κέντρο υπό την επίβλεψη του Δημάρχου Ζακύνθου και του Προέδρου της ΔΕΥΑΖ, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να απευθύνεται σε εικοσιτετράωρη βάση.
  6. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 26950 23275 και 26953 61300 από τις 08:00 το πρωί έως τις 08:00 το βράδυ
  7. Έγινε διανομή σε κάθε σπίτι οδηγιών καθαρισμού των δεξαμενών και γενικές οδηγίες προστασίας.
  8. Απεστάλησαν δείγματα που ελήφθησαν υπό τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, σε πιστοποιημένο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν την Δευτέρα.