Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm, αναφορικά με τα αιτήματα των αγροτών για το ρεύμα, αλλά και για τις πρωτοβουλίες τις κυβέρνησης και του υπουργείου, προκειμένου να χαμηλώσει η τιμή του αγροτικού ρεύματος άμεσα, αλλά και σε επίπεδο δεκαετίας.

Ο κ. Σκυλακάκης, ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί το αίτημα των αγροτών για 7 λεπτά την κιλοβατώρα, απάντησε ότι «η χονδρική τιμή του ρεύματος σήμερα είναι 92 λεπτά η κιλοβατώρα και αυτό δεν περιλαμβάνει και τις επιπλέον χρεώσεις που στην περίπτωση των αγροτών είναι σημαντικά μικρότερες από όλους τους υπολοίπους διότι τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και τα νοικοκυριά πληρώνουν αρκετά μεγαλύτερες χρεώσεις.

Δηλαδή ενώ στους αγρότες είναι 1,65 cent στους άλλους είναι ο μέσος όρος 60 ή και 80 cent συνεπώς θα πρέπει οι υπόλοιποι καταναλωτές να αναλάβουν πρόσθετο κόστος δυσανάλογο αυτού που ήδη αναλαμβάνουν για να παίρνουν κάτω του κόστους οι αγρότες στο ρεύμα.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου για το ότι οι αγρότες θέλουν να καλύψει το κράτος τη διαφορά και όχι οι καταναλωτές ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι «το κράτος οι φορολογούμενοι είναι, δεν είναι κάποιοι άλλοι. Έχουμε κάνει μια σειρά από πράγματα και προτείνουμε πρόσθετα μέτρα τα οποία πρέπει να έρθουν όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός με ανοιχτούς δρόμους σε έναν ανοιχτό διάλογο για να δούμε την εφαρμογή.

Εμείς είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της προσπαθώντας να βοηθήσει τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Στα πλαίσια των αποφάσεων που λαμβάνει προφανώς μπορεί να υπάρχει συζήτηση για το τι μπορεί να περιλαμβάνει η συζήτηση θα το δούμε ανάλογα με το πώς εξελίσσεται. Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται, διότι η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις και παίρνει αποφάσεις έχοντας στο μυαλό της και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο αλλά ο διάλογος είναι πάντοτε χρήσιμος έτσι ώστε οι αποφάσεις μας να είναι όσο γίνεται πιο αποτελεσματικές, και ανάλογα με τους πόρους που διαθέτουμε προσπαθούμε να καλύψουμε τις κοινωνικές ανάγκες. Αλλά όταν τα αιτήματα υπερβαίνουν κατά πολύ τους διαθέσιμους πόρους. δεν υπάρχει πλαίσιο που να μπορεί ένας διάλογος να καρποφορήσει.

Ο διάλογος σημαίνει να αναζητάς αμοιβαίως κοινά επωφελείς λύσεις και να ακούς και να συνειδητοποιείς και την πλευρά του άλλου αυτό προσπαθούμε να κάνουμε αλλά πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά».

Σκυλακάκης: Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητάει να φορολογηθούν οι εταιρείες και τα διυλιστήρια ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει λογική και νοοτροπία. Τη λογική της υπερβολικής φορολογίας την έχουμε ζήσει και το αποτέλεσμα της ήταν συρρίκνωση της οικονομίας και ανεργία. Η δική μας απάντηση ήταν χαμηλή φορολογία στους αγρότες η χαμηλότερη που υπάρχει.

Η γενική οικονομική πολιτική της χαμηλής φορολόγησης και του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης είναι ακριβώς η αντίθετη από αυτή που εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει πολύ μεγαλύτερα έσοδα για αυτό και μπορούμε να καλύπτουμε και τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε οικονομική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ διότι ο κόσμος δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, 17% του έδωσε».

Τέλος τόνισε ότι το 2024 οι αγρότες θα πληρώσουν σημαντικά χαμηλότερο ρεύμα από το 2023 και με τα μέτρα που λαμβάνουμε μετά τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν μια μόνιμη, για δεκαετία τουλάχιστον, δραστική μείωση μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές δηλαδή να πέσει κάτω από 10 cent το αγροτικό ρεύμα. Αυτός είναι ο στόχος μας μέσα από διμερείς συμφωνίες με παρόχους και τους αγρότες.

Θέλουμε να έρθουν να συζητήσουμε τέτοιου είδους μέτρα που να έχουν λογική και να έχουν πιθανότητα υλοποίησης και σε αυτά είμαστε ανοιχτοί να δούμε πως θα τα κάνουμε κατά το δυνατόν πιο αποτελεσματικά αλλά αιτήματα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν δεν προάγουν τον διάλογο.