Σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα «αξιολόγησης του οίκου», που ανέλαβε να διενεργήσει τη μελέτη για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης, Great Sea Interconnector. Στην παρουσίαση θα παρευρίσκεται ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, αναμένονται να κρίνουν την απόφαση της Κύπρου για συμμετοχή στο έργο της νεοσύστατης θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ «Great Sea Interconnector», η οποία έχει αναλάβει την υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι οι τομείς αξιολόγησης του έργου είναι τρεις:

  1. η βιωσιμότητα του έργου,
  2. η συνεισφορά του στην αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου,
  3. η γεωπολιτική του αξία στο ευρύτερο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτούς τους τρεις τομείς θα αναφερθεί σήμερα ο οίκος και «θα μας παρουσιάσει την αξιολόγηση του στη βάση αποτελεσμάτων», υπογράμμισε ο κ. Παπαναστασίου. Ανέφερε, επίσης, ότι το Υπουργείο Ενέργειας έχει αποστείλει πρόσκληση σε όλα τα Υπουργεία για να εκπροσωπηθούν στην παρουσίαση.

Παπαναστασίου: Θα κριθεί η συμμετοχή της Κύπρου στο έργο

«Αφού δούμε τις παρουσιάσεις του οίκου», σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, «θα γίνει συζήτηση και θα παρθεί ή όχι επενδυτική απόφαση» σε σχέση με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο. Αν ληφθεί επενδυτική απόφαση, θα μπει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέτοχος στην εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια του έργου, Great Sea Interconnector», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, «θα κάνει όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) και μετά θα ακολουθήσει έκδοση μετοχικού κεφαλαίου για το οποίο θα υπάρξει ενδιαφέρον για συμμετοχή».

Σε σχέση με την ενδεχόμενη έκδοση μετοχικού κεφαλαίου, ο Υπουργός είπε ότι «αν και όταν αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία» για συμμετοχή στο έργο, θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και οποιαδήποτε άλλα επενδυτικά ταμεία ήθελαν να συμμετάσχουν. Ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε ότι το χρονικό περιθώριο που έχει θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να λάβει την απόφαση της είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024.