Τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τον κίνδυνο από τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (hedging) με σταθερά τιμολόγια από τους προμηθευτές, ζητά η ενεργοβόρος βιομηχανία, καθώς θεωρεί ότι τα PPAs «έχουν ξοφλήσει».

Όπως έχει γράψει το energygame.gr, oι διμερείς συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ενέργειας με τη βιομηχανία δεν προχωράνε, καθώς οι τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από τα εν λόγω έργα θεωρούνται ότι είναι υψηλές, την ίδια ώρα που η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην ελληνική αγορά συνεχίζει να κινείται πτωτικά. Από την αρχή του έτους, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 83,64 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), ενώ η μέση τιμή τον Φεβρουάριο διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στα 73,61 ευρώ/MWh, από 102 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, που βρίσκεται πλέον λίγο πάνω από τα 25 ευρώ/θερμική MWh, ενώ είχε υποχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες έως τα 22,93 ευρώ, χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, πιέζοντας περαιτέρω τις χονδρικές τιμές του ρεύματος.

«Αυτό που κοιτά τώρα η βιομηχανία είναι τα εργαλεία hedging, όχι τα PPAs», δηλώνουν στο energygame κύκλοι της ενεργοβόρου βιομηχανίας. «Είναι λογικό να δώσουν οι προμηθευτές σταθερά τιμολόγια και στη βιομηχανία», πέρα από τους οικιακούς καταναλωτές όπου ήδη το κάνουν, σημειώνουν.

Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» τιμές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά εμπορευμάτων, όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο, ο χάλυβας κ.ά., αλλά όχι στην ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για το λειτουργικό τους κόστος και τον προγραμματισμό της παραγωγής τους. Καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει ουσιαστικά προθεσμιακή (forward) αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η εναλλακτική λύση που αξιοποιούν οι βιομηχανίες είναι η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου. Αυτή, όμως, τη δυνατότητα μπορούν να την αξιοποιήσουν μόνο οι μεγαλύτερες βιομηχανίες που έχουν ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, ειδικές ρυθμίσεις για τα PPAs τόσο της βιομηχανίας, όσο και των αγροτών. Και στις δύο κατηγορίες έργων θα δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο αλλαγές στη προτεραιοποίηση που ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου 2022.

Ωστόσο, η ανατροπή στη χονδρεμπορική αγορά καθιστά αυτή τη δυνατότητα χωρίς οικονομικό νόημα, τουλάχιστον για ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες.

Ερωτηματικό αποτελεί και το τι θα γίνει με τις ήδη υπογεγραμμένες διμερείς συμβάσεις, όπου οι τιμές διαμορφώνονται στην περιοχή των 55 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, υπάρχει αυτή την περίοδο πληθώρα προσφορών από παραγωγούς ΑΠΕ και σε τιμές κάτω από τα 50 ευρώ. Μια τιμή κοντά στα 45 ευρώ θα είχε νόημα να εξεταστεί, αν και μια συμφωνία εξαρτάται και από άλλους όρους που υπάρχουν στις σχετικές συμβάσεις, όπως οι ημερομηνίες ολοκλήρωσης των έργων ΑΠΕ από τα οποία θα προέρχεται η πωληθείσα ενέργεια, οι ρήτρες κ.ά., επισημαίνουν.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στις σχετικές συμβάσεις η τιμή είναι σταθερή για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και όχι κυμαινόμενη/ συνδεδεμένη με έναν δείκτη (για παράδειγμα τη χονδρεμπορική τιμή), με αποτέλεσμα ο υποψήφιος αγοραστής να εκτίθεται σε κίνδυνο σε περίπτωση που οι τιμές στην αγορά υποχωρήσουν χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο έχει συμφωνηθεί στο PPA. Από την άλλη πλευρά, είναι μάλλον ανέφικτο οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν έργα που δεν θα έχουν προκαθορισμένα έσοδα σε βάθος χρόνου, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζημίας.