Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ζήτησε από την εταιρεία Φυσικό Αέριο να αποσύρει το μπλε τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει με σταθερή χρέωση για 8 μήνες, γιατί είναι «παράνομο και παραβιάζει τον ανταγωνισμό».

Η κίνηση της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΔΕΠΑ Εμπορίας να λανσάρει στην αγορά τιμολόγιο με σταθερή τιμή χρέωσης 12,3 λεπτά/κιλοβατώρα για περίοδο 8 αντί για 12 μήνες, που είναι η διάρκεια των σταθερών (μπλε) τιμολογίων, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά και η ρυθμιστική Αρχή έχει γίνει δέκτης πλήθους καταγγελιών από ανταγωνίστριες εταιρείες.

«Το συγκεκριμένο προϊόν δεν εντάσσεται σε καμία από τις κατηγορίες των χρωματιστών τιμολογίων», σημείωσε πηγή της ΡΑΑΕΥ μιλώντας στο powergame.gr και πρόσθεσε ότι ο Κώδικας Προμήθειας ορίζει κατ’ ελάχιστον διάρκεια 12 μήνες και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, εφόσον ο ίδιος ο καταναλωτής το ζητήσει, μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα ένας φοιτητής που θα σταματήσει την ενοικίαση της κατοικίας που διαμένει και συνεπώς θέλει μικρότερη διάρκεια από το 12μηνο.

Το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο είναι «εκτός αγοράς», ανέφερε η ίδια πηγή και συμπλήρωσε ότι σύντομα η ΡΑΑΕΥ θα καλέσει την εταιρεία σε ακρόαση. Εφόσον η Φυσικό Αέριο προσθέσει και μια κυμαινόμενη τιμή πέραν της 8μηνης σταθερής τιμής χρέωσης, τότε το τιμολόγιο θα καταταχθεί στα κυμαινόμενα (κίτρινα) τιμολόγια. Όμως, η εταιρεία δεν αναφέρεται σε κυμαινόμενο.

Η πηγή της ΡΑΑΕΥ υπογράμμισε, τέλος, ότι οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να σεβαστούν το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εμπορική τους πολιτική, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στην αγορά και ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέξει το καλύτερο τιμολόγιο σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Απόσυρση της ρήτρας

Πηγή της αγοράς, που μίλησε στο powergame.gr, επισήμανε ότι δεν είναι απαραίτητο η Φυσικό Αέριο να αποσύρει το εν λόγω τιμολόγιο. Η εταιρεία έχει την εναλλακτική επιλογή να αφαιρέσει τη ρήτρα αποχώρησης και τότε το προϊόν θα ενταχθεί στα κίτρινα τιμολόγια, καθώς έχει διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών.

Οι εταιρείες προμήθειας μπορούν να προσφέρουν οποιοδήποτε προϊόν κρίνουν καλύτερο στην αγορά και δεν είναι αρμοδιότητα άλλων να λένε τι επιτρέπεται και τι απογορεύεται, σημείωσε. Η κατάταξη των τιμολογίων ρεύματος με συγκεκριμένα βασικά χαρακτηριστικά είναι σημαντική, καθώς προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό και προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών. Εάν αυτό δεν γίνει σεβαστό, τότε υπάρχει κίνδυνος η αγορά να ξαναγυρίσει στην περίοδο πριν από τα χρωματιστά τιμολόγια, «η οποία ήταν προβληματική», πρόσθεσε,

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα τιμολόγια στις επιμέρους κατηγορίες, η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο καταναλωτής δεν θα πρέπει να συγκρίνει μόνο την τιμή χρέωσης, χωρίς να δίνει προσοχή στους άλλους όρους της σύμβασης. όπως είναι για παράδειγμα οι εκπτώσεις ή το πάγιο, καθώς η τελική τιμή που θα πληρώσει για το ρεύμα ενδέχεται να είναι τελικά υψηλότερη απ’ ό,τι υπολόγιζε.