Την έγκριση των κονδυλίων επιδότησης από την Κομισιόν αναμένει η Κύπρος για να προχωρήσει το νέο σχέδιο χορηγιών για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων (EV), τα οποία έχει προαναγγείλει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η philenews, οι αρμόδιοι στο υπουργείο βρίσκονται ακόμα σε  στάση αναμονής για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου σχεδίου αλλά και του ύψους του ποσού της επιχορήγησης για προώθηση της αγοράς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Το ύψος του ποσού της χορηγίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, θα καθορίσει και το γενικό πλαίσιο του σχεδίου αλλά και τα κριτήρια-προϋποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως του διαθέσιμου κονδυλίου. Επίσης, μας ειπώθηκε πως θα γίνουν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο νέο σχέδιο, σε «προβληματικές» πτυχές που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή προηγούμενων σχεδίων.

Το σχέδιο, όπως είχε εξαγγελθεί διά στόματος του υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη, θα αφορά χορηγία για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και οχημάτων χαμηλών εκπομπών CO2 μέχρι 50 γρ./χιλ., καθώς και απόσυρση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο αντίστοιχα σχέδια χορηγιών με μεγάλη απήχηση.

Τα σχέδια επιχορήγησης ηλεκτροκίνητων οχημάτων εκπονούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου της Κύπρου για μείωση των ρύπων στις μεταφορές, βάσει των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα σχέδια επιχορήγησης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.