Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας EnBW υπέγραψε 15ετές σύμβαση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), καθώς η Ευρώπη αυξάνει τις εισαγωγές LNG μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία μείωσε τις δυτικές αποστολές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, σύμφωνα με το Reuters.

Η ADNOC, η οποία τον Μάρτιο δεσμεύτηκε να παραδώσει LNG στον γερμανικό ανταγωνιστή της EnBW, SEFE, από το νέο της έργο Ruwais LNG από το 2028 και μετά, πρόκειται να στείλει 0,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως στην EnBW επίσης από το 2028, σύμφωνα με δελτίο τύπου της EnBW που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Για την EnBW, έναν προμηθευτή ενέργειας και φυσικού αερίου στη νοτιοδυτική Γερμανία, το βήμα αυτό σηματοδοτεί την πρώτη της σύμβαση LNG με συνεργάτη από τη Μέση Ανατολή, η οποία, όπως αναφέρει, θα τη βοηθήσει να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της και να επιταχύνει τη δημιουργία μιας αλυσίδας αξίας LNG.

Η ADNOC έχει στρέψει την προσοχή της στο φυσικό αέριο, θεωρώντας το ως καύσιμο μετάβασης καθώς ο κόσμος προσπαθεί να περιορίσει τις εκπομπές που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ οι περικοπές του ρωσικού εφοδιασμού έχουν αυξήσει τη ζήτηση για LNG.

Η Ruwais αναμένεται να παραδώσει συνολικά 9,6 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την EnBW.

Η ADNOC υπέγραψε τον Δεκέμβριο μια 15ετή συμφωνία LNG με μια θυγατρική της China’s ENN Natural Gas με έδρα τη Σιγκαπούρη από τη Ruwais, η οποία πρόκειται να είναι η πρώτη μονάδα εξαγωγής LNG στην περιοχή που θα λειτουργεί με καθαρή ενέργεια.

Η ηλεκτρική κίνηση του συστήματος υγροποίησης θα βελτιώσει τον ισολογισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή LNG και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση της διαδικασίας, ανέφερε η EnBW.

Η EnBW έχει διαθέσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ (42,98 δισεκατομμύρια δολάρια) για επενδύσεις έως το 2030 για να πρασινίσει το χαρτοφυλάκιο παραγωγής της, με στόχο να προέρχεται πάνω από το ήμισυ της δυναμικότητάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 και ενδεχομένως να εγκαταλείψει την καύση άνθρακα από το 2028.

Δεν δόθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας με την ADNOC.