Κατά την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερες εταιρείες και επενδυτές έχουν αρχίσει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές ανησυχίες, συχνά με στόχο να προσφέρουν «πράσινα» προϊόντα ή να κάνουν «πράσινες» επενδύσεις. Όμως, ορισμένες φορές το «πράσινο» μάρκετινγκ χρησιμοποιείται παραπλανητικά για να πειστεί το αγοραστικό κοινό ότι το εκάστοτε προϊόν, οι στόχοι και οι πολιτικές μιας εταιρείας είναι φιλικά προς το περιβάλλον, το γνωστό πράσινο ξέπλυμα (greenwashing).

Σε ορισμένες χώρες, οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να καθαρίσουν το πεδίο, θέτοντας κανονισμούς ESG, ξεκινώντας έρευνες και επιβάλλοντας πρόστιμα, καθώς το πράσινο ξέπλυμα, μπορεί πραγματικά να υπονομεύσει την πορεία προς την πράσινη μετάβαση.

1. Τι είναι το πράσινο ξέπλυμα;

Πράσινο ξέπλυμα είναι η χρήση παραπλανητικών ετικετών ή διαφημίσεων για τη δημιουργία μιας αδικαιολόγητης εικόνας περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

Για παράδειγμα τον Δεκέμβριο, η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε έρευνα κατά της Unilever Plc, της κατασκευάστριας εταιρείας του σαπουνιού Dove και του καθαριστικού Cif, επειδή φέρεται να υπερεκτιμούσε τις περιβαλλοντικές ιδιότητες ορισμένων προϊόντων.

Αντίστοιχα, οι εταιρείες μόδας Asos και Boohoo και αεροπορικές εταιρείες όπως η Air France-KLM και η Deutsche Lufthansa AG ενημερώθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές να διακόψουν τις παραπλανητικές διαφημίσεις που έκαναν τα αεροπορικά ταξίδια να φαίνονται πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ό,τι είναι.

Στις ΗΠΑ, ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων DWS της Deutsche Bank AG συμφώνησε τον Σεπτέμβριο να καταβάλει συνολικά 25 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει τις έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με υποτιθέμενες παραλείψεις σε σχέση με το πράσινο ξέπλυμα και την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Οι κυρώσεις περιλάμβαναν 19 εκατομμύρια δολάρια για «ουσιωδώς παραπλανητικές δηλώσεις» σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα ενσωμάτωσε παράγοντες ESG στην έρευνα και τις επενδυτικές συστάσεις.

2. Ποιο είναι το κίνητρο για το πράσινο ξέπλυμα;

Όταν οι εταιρείες πλαστογραφούν κάτι που πωλούν, είναι επειδή θέλουν να προσελκύσουν τους περιβαλλοντικά σκεπτόμενους καταναλωτές στα προϊόντα τους. Όταν δανείζονται χρήματα, μπορεί να κυνηγούν ένα “greenium”, δηλαδή τα χρήματα που μπορούν να εξοικονομήσουν αν τύχουν των καλύτερων όρων που μπορεί να παραχωρήσουν οι δανειστές σε πράσινα ή κοινωνικά έργα ή σε έργα με στόχους ESG, σύμφωνα με το Bloomberg.

Για παράδειγμα η Βραζιλία άντλησε 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά ομολόγων τον Νοέμβριο του 2023 με έσοδα που προορίζονταν για πράσινα και κοινωνικά έργα, και το χρέος τιμολογήθηκε χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις – που σημαίνει ότι η χώρα των δασών του Αμαζονίου πληρώνει χαμηλότερα επιτόκια, σε σύγκριση με ένα συμβατικό ομόλογο. Και οι διαχειριστές επενδύσεων μπορεί να βάλουν μια πιο πράσινη ετικέτα από ό,τι δικαιολογείται σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο για να προσελκύσουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία.

3. Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;

Το 2022, το Bloomberg News ανέλυσε περισσότερα από 100 ομόλογα αξίας σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονταν με τα διαπιστευτήρια ESG των εκδοτών και τα οποία πωλήθηκαν από παγκόσμιες εταιρείες σε επενδυτές στην Ευρώπη. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η πλειονότητα ήταν συνδεδεμένη με κλιματικούς στόχους που ήταν αδύναμοι, άσχετοι ή ακόμη και ήδη επιτευχθέντες. Ορισμένες εταιρείες υποσχέθηκαν να μην κάνουν τίποτε περισσότερο από το να διατηρήσουν τις υφιστάμενες αξιολογήσεις ESG. Και ορισμένοι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς χρηματοδότησης ESG περιλαμβάνουν τα λεγόμενα δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα (SLL) (και παρόμοια ομόλογα), στα οποία η σύνδεση μεταξύ των περιβαλλοντικών σημάτων και των περιβαλλοντικών στόχων μπορεί να είναι ασθενής.

4. Πώς λειτουργούν τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα;

Τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και τα δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα υπογράφονται με δεσμεύσεις από τους δανειολήπτες να επιτύχουν ορισμένους περιβαλλοντικούς ή κοινωνικούς στόχους, αλλά οι στόχοι αυτοί μπορούν να αλλάξουν σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις. Οι πιο ευέλικτες συμφωνίες επιτρέπουν μάλιστα στους εκδότες να προσαρμόζουν τους στόχους αυτούς υπό ορισμένες προϋποθέσεις χωρίς να επιβαρύνονται με ποινή. Οι εκδότες υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και πιο ασταθείς αγορές στις οποίες οι βασικές παράμετροι ESG, όπως οι τιμές της ενέργειας, γίνονται δυσκολότερα προβλέψιμες.

5. Υπάρχει έλεγχος;

Υπάρχουν δεκάδες πάροχοι αξιολογήσεων και δεδομένων ESG σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν κάποια διαβεβαίωση ότι οι εταιρείες και οι εκδότες χρέους κάνουν το καθήκον τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Όμως τα ιδιωτικά συστήματα αξιολόγησης μπορεί να είναι αναξιόπιστα και οι εταιρικές εκθέσεις είναι σποραδικές και δύσκολα συγκρίσιμες. Όλη αυτή η δουλειά ντετέκτιβ πράσινου ξεπλύματος θα ήταν ευκολότερη αν οι επενδυτές και το κοινό είχαν μια τυποποιημένη προσέγγιση και ένα ισχυρό σύνολο δεδομένων για σύγκριση.