Η Morgan Stanley αξιολόγησε με triple A (AAA) την Energean, που εκτός από το φυσικό αέριο, εστιάζει σε κάθε περιοχή όπου δραστηριοποιείται στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση, τα γνωστά ως κριτήρια ESG (Environment, Social, Governance).

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ανεξάρτητος διεθνής οίκος αξιολόγησης βαθμολόγησε τις επιδόσεις της εταιρείας με την ανώτατη δυνατή αξιολόγηση ΑΑΑ, κατατάσσοντάς την στο κορυφαίο 17% και στην κατηγορία Ηγέτης (Leader) σε ένα σύνολο 108 εταιρειών που παρακολουθεί διεθνώς από τον χώρο της έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική βαθμολογία που έλαβε η Energean είναι κατά 21,1% υψηλότερη του μέσου όρου του κλάδου ενώ, ως προς τα επιμέρους Κριτήρια είναι υψηλότερη κατά 47,5% στο Περιβάλλον, κατά 5,2% στην Κοινωνία και κατά 13% στην Εταιρική Διακυβέρνηση. Ειδικά στις υποκατηγορίες του Περιβάλλοντος, οι επιδόσεις της Energean είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές καθώς η εταιρεία συγκέντρωσε υψηλότερη βαθμολογία κατά 105,8% ως προς τις εκπομπές άνθρακα, κατά 79,3% ως προς την βιοποικιλότητα και την χρήση γης και κατά 63,3% ως προς άλλες εκπομπές και τα απορρίμματα, σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου.

Σχολιάζοντας το νέο αυτό ορόσημα για την Energean, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, δήλωσε τα εξής:

«Η αξιολόγηση με την υψηλού κύρους ανώτατη βαθμολογία ΑΑΑ της στρατηγικής μας στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση από την MSCI αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας. Από την δέσμευσή μας, τον Δεκέμβριο του 2019, για την επίτευξη του net zero, έχουμε αδιάκοπα εργαστεί για να ευθυγραμμίσουμε τις επιχειρησιακές μας δραστηριότητες προς τους στόχους της βιωσιμότητας.

Η αναγνώριση αυτή αποτελεί μια παρακαταθήκη των επιτευγμάτων μας, ωστόσο η πραγματική πρόκληση για εμάς είναι να διατηρήσουμε αυτήν την πραγματικότητα και να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή των υπεύθυνων επιχειρησιακών πρακτικών.

Δεσμευόμαστε να ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη και να δημιουργούμε μια διαρκή θετική επίδραση τόσο για την βιομηχανία μας όσο και για το περιβάλλον και τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε».

Σημειώνεται ότι η Energean είχε αξιολογηθεί με A από την MSCI τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2019, με ΑΑ τον Απρίλιο του 2021 και τον Μάιο του 2022 και με ΑΑΑ τον Σεπτέμβριο του 2023, στην αξιολόγηση που δημοσιοποιήθηκε από τον διεθνή οίκο τις προηγούμενες ημέρες.