Ελάχιστη αναφορά σε επενδύσεις διευκόλυνσης της διείσδυσης του βιομεθανίου στα δίκτυα διανομής, υπάρχει στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής της εταιρείας Enaon EDA για την περίοδο 2024 – 2028, όπως επισήμανε στη σχετική δημόσια διαβούλευση ομάδα παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό υπόμνημα, οι μοναδικές προβλέψεις άμεσων επενδύσεων για αξιοποίηση του βιομεθανίου στα δίκτυα διανομής αφορούν συνολικά τρεις φυσικές συνδέσεις σε δίκτυα μέσης πίεσης, δύο στο δίκτυο διανομής της Θεσσαλονίκης και μια στο δίκτυο της Λάρισας, οι οποίες προγραμματίζονται για υλοποίηση την τριετία 2026 – 2028.

Η ομάδα παραγωγών αναφέρει ότι με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και με την προϋπόθεση ότι αυτές οι συνδέσεις θα εξυπηρετήσουν μεγάλες μονάδες παραγωγής βιομεθανίου, επιτυγχάνεται ετήσια ποσότητα βιομεθανίου στο δίκτυο της τάξεως των 0,1 TWh, που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 8% της συνολικά δυνάμει διαθέσιμης (σήμερα) παραγωγής και το 4% του στόχου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030.

Σύμφωνα με την καταγραφή της ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοαερίου, η συνολική ετήσια ποσότητα Βιοαερίου (μείγματος μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα) που παρήχθη το 2022 ήταν 1,28 TWh, και οδηγήθηκε αποκλειστικά στην ηλεκτροπαραγωγή.

Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί με 125 ΜΝm3 βιομεθανίου το χρόνο και αντιστοιχεί περίπου στο 10% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου που κατευθύνεται στα δίκτυα διανομής της χώρας που υπηρετούν την οικιακή, εμπορική και μικρής κλίμακας παραγωγική κατανάλωση, καθώς και χρήσεις μικρής συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας.

Συνεπώς, υπογραμμίζεται στο υπόμνημα, αν οι υπάρχουσες μονάδες βιοαερίου -προς- ηλεκτρισμό προχωρούσαν στην παραγωγή βιομεθανίου με ταυτόχρονη αύξηση της ισχύος τους (μια μετάβαση που τεχνικά εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2028), «θα μπορούσαμε να καλύψουμε έναν στόχο που αντιστοιχεί στο 15 – 20% της κατανάλωσης στον οικιακό και εμπορικό τομέα».

Μια τέτοια συμβολή, εκτιμάται ότι θα είχε πολλαπλές ωφέλειες τόσο για το περιβάλλον, καθώς η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με το βιομεθάνιο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ισοδύναμου βιοαερίου -προς- ηλεκτρισμό), όσο και για τους παραγωγούς που θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ένα προϊόν μεγαλύτερης ενεργειακής και περιβαλλοντικής αξίας.

Σύμφωνα με την ομάδα παραγωγών, οι προϋπολογισμένες δαπάνες δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανές σε ύψος να καλύψουν το δηλωμένο ενδιαφέρον μονάδων βιοαερίου να μετατραπούν σε παραγωγούς και βιομεθανίου. Ιδανικά και για σκοπούς προνοητικότητας, προτείνεται να προβλεφθεί ένα επιπρόσθετο κονδύλι που να προορίζεται ειδικά σε μονάδες βιοαερίου που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον σύνδεσης στο διάστημα 2025 – 2028 και είναι σε άλλες θέσεις εκτός από τις ήδη προβλεφθείσες αλλά να μην καθοριστεί αυστηρά με γεωγραφικά κριτήρια τώρα.

Επίσης, προτείνεται ο τεχνικός και οικονομικός προγραμματισμός της διείσδυσης του βιομεθανίου να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού έχει παγιωθεί η νομοθεσία στήριξης του βιομεθανίου όπου αναμένεται, μεταξύ άλλων, ότι θα καθοριστούν τα κριτήρια κατανομής των δαπανών σύνδεσης και η κεφαλαιακή επιχορήγηση των έργων σύνδεσης.