Η Elin Energy, ένας τουρκικός κατασκευαστής φωτοβολταϊκών, παράγει πλέον φωτοβολταϊκά στο Τέξας, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1981, προμηθεύει εδώ και καιρό φωτοβολταϊκά στην ευρωπαϊκή αγορά. Λόγω της ψήφισης του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σχεδιάζει τώρα να κάνει το ίδιο και στην αμερικανική αγορά.

Με την επωνυμία Sirius PV USA, η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή τον Μάρτιο σε ένα νέο εργοστάσιο στην κομητεία Waller, κοντά στο Χιούστον του Τέξας.

Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία με βασικούς διανομείς στις ΗΠΑ και θα ξεκινήσει με ετήσια παραγωγή 1 GW, με σχέδια αύξησης σε 2 GW εντός 18 μηνών. Η Sirius PV USA απασχολεί σήμερα περισσότερους από 100 συνεργάτες στο Τέξας και, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να φτάσει τους 500 συνεργάτες καθώς αυξάνει την παραγωγή.

Ενώ η Elin Energy παράγει μονάδες παθητικοποιημένης επαφής οξειδίου σήραγγας (TOPCon) στις εγκαταστάσεις της στην Τουρκία, ο διευθύνων σύμβουλος της Sirius PV USA, Ercan Kalafat, δήλωσε στο περιοδικό pv USA ότι θα χρησιμοποιήσει αρχικά την τεχνολογία παθητικοποιημένου εκπομπού και οπίσθιου στοιχείου (PERC) στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σχεδιάζει να στραφεί στην τεχνολογία TOPCon από τον Ιούλιο. Οι μονάδες PERC της είναι διφασικές και κυμαίνονται από 410 W έως 580 W, καλύπτοντας τις αγορές κατοικιών, εμπορικών και κοινής ωφέλειας.

Η Elin Energy έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων κατασκευαστών φωτοβολταϊκών που έχουν εγκαταστήσει παραγωγή στο Τέξας ή σχεδιάζουν να το πράξουν, όπως η Trina Solar, η Canadian Solar και η SEG Solar.

Η Trina Solar δήλωσε ότι θα επενδύσει περίπου 200 εκατ. δολάρια σε ένα εργοστάσιο παραγωγής στο Τέξας με ετήσια παραγωγική ικανότητα 5 GW. Το νέο εργοστάσιό της αναμένεται να αρχίσει να παράγει τη σειρά μονάδων Vertex με πλακίδια 210 mm αργότερα φέτος. Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει να φέρει 1.500 θέσεις εργασίας στο Τέξας.

Τον Ιούνιο του 2023, η Canadian Solar ανακοίνωσε επένδυση 250 εκατ. δολαρίων σε εργοστάσιο στο Mesquite του Τέξας, φέρνοντας 5 GW παραγωγικής ικανότητας μονάδων TOPCon και δημιουργώντας επίσης περίπου 1.500 θέσεις εργασίας.

Η SEG Solar, κατασκευάστρια ηλιακών μονάδων TOPCon, δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι εγκαθιστά μονάδα παραγωγής μονάδων στο Χιούστον, με σχέδια για έναρξη της παραγωγής τον Μάρτιο του 2024. Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή τόσο κυψελών όσο και πλινθωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Mission Solar κατασκευάζει ηλιακές μονάδες στο Τέξας για περισσότερα από 10 χρόνια. Πέρυσι, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια επέκτασης της παραγωγής κατά 1 GW.