Για χρόνια, η άρνηση του ιδρυτή της Endeavor Energy, Autry Stephens, να δεχτεί προσφορές εξαγοράς για έναν από τους πιο προσοδοφόρους παραγωγούς στην αμερικανική πετρελαϊκή περιοχή ενοχλούσε ορισμένους από τους συναδέλφους του.

«Δεν είναι προς πώληση, δεν ήταν προς πώληση, μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να πουληθεί», δήλωνε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources Scott Sheffield, σύγχρονος του Stephens, σε συνέδριο της Barclays για την ενέργεια το 2021 σχετικά με το ενδιαφέρον του για την αγορά της Endeavor.

Τη Δευτέρα, ο Stephens συμφώνησε να πουλήσει την εταιρεία έναντι 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές στην Diamondback Energy, έναν άλλο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου που, όπως και η Endeavor, κατάγεται από το Midland του Τέξας και δραστηριοποιείται στη λεκάνη Permian, το πιο παραγωγικό πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ.

Ο Stephens, ο οποίος ίδρυσε την Endeavor το 1979 και την ανέπτυξε με την απόσπαση πηγών που ήταν δύσκολο να διανοιχτούν και τις οποίες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σνόμπαραν, απέρριψε αρκετές προσφορές κατά τη διάρκεια των ετών για την εταιρεία, με το επιχείρημα ότι υπήρχε ακόμη χώρος για την ανάπτυξή της, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου και επενδυτικούς τραπεζίτες που γνώριζαν τις προσεγγίσεις.

Η απόφαση του 85χρονου να την πουλήσει ήρθε αφού διαγνώστηκε με καρκίνο, σύμφωνα με τρία άτομα που συζήτησαν μαζί του για την υγεία του. Ένας από αυτούς, ο Τεξανός επιχειρηματίας πετρελαιοειδών Javaid Anwar, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το ιδιωτικό του αεροπλάνο για να μεταφέρει τον Stephens στο Χιούστον για θεραπεία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Stephens ήλπιζε σε μια ευρεία διαδικασία δημοπρασίας που θα προσέλκυε μεγάλους παίκτες, όπως η Exxon Mobil , η Chevron Corp και η Occidental Petroleum , σύμφωνα με τις τρεις τραπεζικές πηγές. Προχώρησε παρόλο που οι τρεις αυτές εταιρείες βρίσκονταν εν μέσω ολοκλήρωσης σημαντικών εξαγορών που είχαν υπογραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσαν οι πηγές.

Ποιος είναι ο Autry Stephens

Συνεντεύξεις με περισσότερα από 15 στελέχη του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, επενδυτές τραπεζίτες και φίλους του Stephens δίνουν την εικόνα ενός επιχειρηματία του οποίου η αμείλικτη εργασιακή ηθική και η λιτότητα έχουν αλλάξει ελάχιστα από τότε που έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Τέξας.

Όσοι γνωρίζουν τον Stephens λένε ότι διαμορφώθηκε από τα χρόνια της λιτότητας στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν πέρασε δύσκολες περιόδους για να ξεκινήσει η Endeavor.

Γεννημένος το 1938, ο Stephens μεγάλωσε σε μια φάρμα στο DeLeon του Τέξας, όπου η οικογένειά του καλλιεργούσε φιστίκια και προϊόντα. Σπούδασε μηχανολογία, σύμφωνα με το προφίλ του στην ιστοσελίδα της σχολής μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ο Stephens άνοιξε την πρώτη του γεώτρηση το 1979 στην κομητεία Μίντλαντ. Θα έπαιρνε μισθώματα για εκτάσεις που οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θεωρούσαν πολύ ακριβές για να τρυπήσουν και θα μείωνε το κόστος παραγωγής αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών. Δημιούργησε και χρησιμοποίησε τις δικές του εταιρείες διάτρησης, κατασκευής και μεταφοράς φορτηγών.

«Είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος ίσως στον κλάδο μας», δήλωσε ο Bryan Sheffield, γιος του Scott Sheffield και ιδρυτής της εταιρείας σχιστολιθικών προϊόντων Parsley Energy.