Ο παραγωγός σχιστόλιθου Diamondback Energy δήλωσε σήμερα ότι θα αγοράσει τον μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη Permian, την Endeavor Energy Partners, σε μια συμφωνία μετρητών και μετοχών αξίας περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Η συνδυασμένη εταιρεία θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή μετά την Exxon και τη Chevron, με την τελευταία να έχει επίσης ανακοινώσει πρόσφατες συμφωνίες.

Η συμφωνία έρχεται εν μέσω ενός κύματος ενοποιήσεων στην παραγωγική λεκάνη Permian για την ενίσχυση της παραγωγής – η μεγαλύτερη το 2023 ήταν η Exxon Mobil  αγοράζοντας την Pioneer Natural Resources σε μια συμφωνία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αρκετοί δημόσιοι παραγωγοί βρίσκονται σε συνομιλίες για την αγορά ιδιωτικών παραγωγών για να βελτιώσουν τη μακροβιότητα των αποθεμάτων για δεκαετίες, με τους δημόσιους να επικεντρώνονται πλέον στα μετρητά που μπορούν να επιστραφούν στους μετόχους, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Diamondback έχει αποδείξει ότι είναι ένας κορυφαίος φορέας εκμετάλλευσης χαμηλού κόστους στη λεκάνη Permian τα τελευταία 12 χρόνια και αυτός ο συνδυασμός μας επιτρέπει να μεταφέρουμε αυτή τη δομή κόστους σε ένα μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο και να διαθέσουμε κεφάλαια σε μια ισχυρότερη pro forma θέση αποθεμάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Diamondback, Travis Stice.

Η συμφωνία θα προβλέπει ότι η συνδυασμένη εταιρεία θα αντλεί 816.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (boepd) και ότι οι ετήσιες συνέργειες θα ανέρχονται σε 550 εκατομμύρια δολάρια, με καθαρή αξία άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία.

Η Diamondback αναμένει ότι η συμφωνία θα κλείσει το τέταρτο τρίμηνο και οι μέτοχοί της αναμένεται να κατέχουν το 60,5% της συνδυασμένης οντότητας, ενώ οι μέτοχοι της Endeavor αναμένεται να κατέχουν το υπόλοιπο.

Οι δραστηριότητες της Endeavour εκτείνονται σε περίπου 350.000 καθαρά στρέμματα (1.416 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στο τμήμα Midland του Permian, το οποίο εκτείνεται μεταξύ του Δυτικού Τέξας και του ανατολικού Νέου Μεξικού.