Οι αμερικανικοί ανταγωνιστές του σχιστολιθικού πετρελαίου Diamondback Energy και Endeavor Energy Resources βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας περίπου 25 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές που θα δημιουργήσει μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η Diamondback θα μπορούσε να ανακοινώσει μια συναλλαγή το συντομότερο τη Δευτέρα, η οποία θα έδινε στους μετόχους της περισσότερο από το ήμισυ των συνδυασμένων εταιρειών, οι οποίες θα γίνονταν ο μεγαλύτερος, αμιγής παραγωγός πετρελαίου στο σχιστολιθικό πεδίο Permian.

Το Reuters ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι η Endeavor Energy Partners διερευνούσε μια πώληση που θα μπορούσε να αποτιμήσει τον μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη Permian μεταξύ 25 και 30 δισ. δολαρίων.

Η συνδυασμένη εταιρεία θα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Permian, το κορυφαίο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ που εκτείνεται μεταξύ του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού. Οι όγκοι πετρελαίου και φυσικού αερίου της θα βρίσκονται πίσω από την Exxon Mobil και τη Chevron, οι οποίες ανακοίνωσαν πρόσφατες συμφωνίες.

«Πρόκειται για ένα layup όσον αφορά την επικάλυψη και την προσαρμογή των εκτάσεων», δήλωσε ο Dan Pickering, επικεφαλής επενδύσεων της Pickering Energy Partners. Η συνδυασμένη εταιρεία θα αντικαταστήσει την Pioneer Natural Resources, η οποία εξαγοράζεται από την Exxon, ως ο κορυφαίος αποκλειστικά παραγωγός της Permian, είπε.

Οι παραγωγοί του Permian ενοποιούνται σε έναν αγώνα δρόμου για να κλειδώσουν το μελλοντικό απόθεμα γεωτρήσεων και την παραγωγή από το κορυφαίο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ. Η συμφωνία είναι πιθανό να ασκήσει πρόσθετη πίεση στις εναπομείνασες εταιρείες να συνενωθούν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και κλίμακα, δήλωσαν οι αναλυτές.

Αλλά οι μελλοντικές συμφωνίες είναι απίθανο να φτάσουν το μέγεθος των συμφωνιών για τον σχιστόλιθο Permian τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο Andrew Dittmar, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Enverus. Ο ίδιος απέκλεισε τυχόν ανταγωνιστικές προσφορές για την Endeavor.

Η χρήση μετρητών και μετοχών από την Diamondback θα επιτρέψει στον ιδρυτή της Endeavor Autry Stephens και την οικογένειά του να διατηρήσουν σημαντικό ρόλο στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στο Midland του Τέξας, όπου εδρεύουν και οι δύο εταιρείες, δήλωσε ο Dittmar.

«Το απόθεμά τους (γεωτρήσεων) είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας που θα καταστήσει τις συνδυασμένες εταιρείες μια πολύ ελκυστική επένδυση στη Wall Street. Φαντάζομαι ότι θα τύχει καλής υποδοχής από την αγορά τη Δευτέρα», δήλωσε.

Η Diamondback απέκρουσε τον ανταγωνισμό από άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ConocoPhillips ανέφερε νωρίτερα η Wall Street Journal. Η πώληση θα έρθει σχεδόν 45 χρόνια μετά την έναρξη της εταιρείας που θα γινόταν Endeavor από τον Τεξανό πετρελαιά Στέφενς.

Οι δραστηριότητες της Endeavor εκτείνονται σε 350.000 στρέμματα (1.416 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στο τμήμα Midland της λεκάνης Permian.