Η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας συνεργάζεται με την Google για τη χρηματοδότηση ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών κλιματικής τεχνολογίας που βρίσκονται πίσω από μερικές από τις πιο υποσχόμενες λύσεις στον κόσμο για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, δήλωσαν στελέχη και των δύο εταιρειών στο Reuters.

Σύμφωνα με τους όρους της συνεργασίας, η HSBC θα επιδιώξει να παρέχει χρηματοδότηση σε εταιρείες που επιλέγονται από τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα Google Cloud Ready-Sustainability.

Τα μέλη του προγράμματος υποβάλλονται σε διαδικασία επικύρωσης, με την Google να αξιολογεί την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας που αναπτύσσεται, καθώς και την πρόσβασή της στους πελάτες.

«Αυτό που βλέπουμε είναι εταιρείες που θέλουν να επιταχύνουν την επίτευξη των στόχων τους για τη βιωσιμότητα. Υπάρχει όμως ένας βαθμός σύγχυσης ως προς το ποιες λύσεις εκεί έξω θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων τους», δήλωσε ο Justin Keeble, διευθύνων σύμβουλος για την παγκόσμια βιωσιμότητα στο Google Cloud.

«Η χρηματοδότηση της HSBC θα βοηθήσει αυτούς τους συνεργάτες να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους και στη συνέχεια η HSBC θα βοηθήσει τους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε όλη αυτή την καινοτομία».

Ο Μάρτιν Ρίτσαρντς, παγκόσμιος επικεφαλής της κλιματικής τεχνολογίας και της βιώσιμης χρηματοδότησης στην HSBC, δήλωσε ότι η δέουσα επιμέλεια της Google παρείχε «μια ορισμένη άνεση» που συμπλήρωνε τη δική της αξιολόγηση της τράπεζας για πιθανές νέες «επιχειρηματικές συμφωνίες χρέους» – όπου ένας δανειστής παρέχει χρηματοδότηση χρέους για εγγενώς πιο επικίνδυνες εταιρείες.

Η κλιμάκωση των τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο να μεταβεί ταχύτερα σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα κυριάρχησε στις συνομιλίες για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο και αποτελεί κρίσιμο μέρος των προσπαθειών των περισσότερων τραπεζών να προωθήσουν μια παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών.

Αλλά η χρηματοδότηση στον τομέα μειώθηκε απότομα το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, καθώς οι επενδυτές και οι δανειστές ανησυχούν για τον κίνδυνο.

«Αισθανόμαστε ότι αυξάνουμε τις πιθανότητες επιτυχίας μας συνεργαζόμενοι με εταίρους όπως η Google. Αναγνωρίζουμε ότι αναλαμβάνουμε πιστωτικούς κινδύνους, αλλά όλα αυτά είναι μέρος της τραπεζικής», δήλωσε ο Ρίτσαρντς.

Η σύνδεση με τον βραχίονα cloud computing της Google έρχεται ένα χρόνο μετά την εξαγορά από την HSBC της βρετανικής μονάδας του αποτυχημένου τεχνολογικού δανειστή Silicon Valley Bank (SVB), μια συμφωνία που διαμεσολάβησε η βρετανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η μετάδοση στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων.

Η διαθεσιμότητα και ο αντίκτυπος του επιχειρηματικού χρέους παραμένει βασικό μέλημα για τους φορείς χάραξης πολιτικής. Η SVB ήταν ένας σημαντικός παίκτης στον χώρο, αλλά οι πιο καθιερωμένοι δανειστές τείνουν να αποφεύγουν την αγορά, επικαλούμενοι κινδύνους για το κεφάλαιο.

Έρευνα, από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας υποδεικνύει ότι σχεδόν οι μισές από τις μειώσεις των εκπομπών που απαιτούνται για να επιτευχθεί το καθαρό μηδενικό επίπεδο εκπομπών έως το 2050 θα βασίζονται σε τεχνολογία που δεν έχει προς το παρόν επεκταθεί.

Χρηματοδότηση 1 δισ. σε εταιρείες κλιματικής τεχνολογίας

Μόλις έξι μήνες μετά την εξαγορά της SVB UK, η HSBC δήλωσε ότι θα επιδιώξει να παράσχει χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε εταιρείες κλιματικής τεχνολογίας σε διάφορους τομείς, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, η αποθήκευση μπαταριών και τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων έως το 2030.

Ο Ρίτσαρντς δήλωσε ότι η HSBC ήταν «πολύ μπροστά» από τους εσωτερικούς στόχους για αυτόν τον στόχο και ευελπιστούσε ότι η συνεργασία και η έναρξη της HSBC Innovation Banking θα επιταχύνει την πρόοδο προς έναν πιο φιλόδοξο στόχο για τη μετάβαση 1,3 εκατομμυρίων πελατών σε μηδενικό καθαρό ισοζύγιο μέχρι το 2050.

Οι 30 εταιρείες, στην πρωτοβουλία παρέχουν τεχνολογικές λύσεις βασισμένες στο cloud που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους πελάτες να μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, επεξεργαζόμενες δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους βιωσιμότητάς τους.

«Αν είστε αεροπορική εταιρεία και πρέπει να φτάσετε στο καθαρό μηδέν χρησιμοποιώντας βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, θα πρέπει να γνωρίζετε τους παίκτες που θα βγουν στην αγορά ταχύτερα και θα επιτύχουν τους στόχους παραγωγής τους ταχύτερα», δήλωσε ο Ρίτσαρντς.

Με την πάροδο του χρόνου, η HSBC θα διευκολύνει τις συστάσεις μεταξύ των υφιστάμενων πελατών και των εταιρειών κλιματικής τεχνολογίας για να βοηθήσει τη μετάβαση, πρόσθεσε.

Συμφωνία HSBC με την startup LevelTen Energy

Παράλληλα με την είδηση της σύνδεσης με την Google, η HSBC δήλωσε ότι είχε επίσης συνάψει την πρώτη συμφωνία επιχειρηματικού χρέους της εταιρικής σχέσης με μια νεοσύστατη επιχείρηση που ονομάζεται LevelTen Energy, η οποία λειτουργεί μια αγορά για αγοραστές και πωλητές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι όροι δανεισμού δεν γνωστοποιήθηκαν.

«Η τεχνολογία και η χρηματοδότηση θα αποτελέσουν βασικούς παράγοντες που θα επιτρέψουν τη δράση για το κλίμα. Η HSBC προσελκύστηκε πολύ από την πεποίθησή μας ότι ουσιαστικά η πρόκληση της βιωσιμότητας είναι στην πραγματικότητα μια πρόκληση δεδομένων», δήλωσε ο Keeble της Google.

«Και όλο και περισσότερο, οι κοινοί μας πελάτες πρέπει να διαχειρίζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να αποκαλύπτουν χρήσιμες πληροφορίες από αυτά για να αναλάβουν δράση».