Ο δανέζικος γίγαντας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Orsted ανακοίνωσε σήμερα σχέδια για την περικοπή θέσεων εργασίας, την παύση της καταβολής μερίσματος στους μετόχους και την έξοδο από αρκετές υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας μετά από ένα ταραχώδες έτος αύξησης του κόστους.

Η Orsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο, δήλωσε ότι σχεδιάζει να λάβει μέτρα «για να γίνει ένας πιο λιτός και αποτελεσματικός» οργανισμός μετά από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από «σημαντικές προκλήσεις».

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση έως και 800 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, την παύση της διανομής μερισμάτων για τα οικονομικά έτη 2023 έως 2025 και την αποχώρηση από τις αγορές της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι μετοχές της Orsted διαπραγματεύονταν 1% χαμηλότερα στις 11 π.μ. ώρα Λονδίνου. Η τιμή της μετοχής της εισηγμένης στην Κοπεγχάγη έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% τους τελευταίους 12 μήνες, με την εταιρεία να ταλανίζεται από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος κλάδος της αιολικής ενέργειας. Η διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού και τα υψηλότερα επιτόκια έστειλαν τις μετοχές αιολικής ενέργειας σε πτώση πέρυσι.

«Παρά τη χρονιά με ισχυρή βασική επιχειρηματική πρόοδο, το 2023 σηματοδότησε μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις για την Ørsted», ανέφερε σε δήλωσή του ο Mads Nipper, διευθύνων σύμβουλος της Orsted.

Ο Nipper δήλωσε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας είχαν «επηρεαστεί αρνητικά» από τις απομειώσεις των υπεράκτιων έργων στις ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η Orsted ακύρωσε δύο μεγάλα έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους, επικαλούμενη τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τις δυσχέρειες στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Orsted μειώνει τον στόχο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 50 GW σε 35 έως 38 GW

Η Orsted δήλωσε ότι τώρα στοχεύει σε 35 έως 38 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μια αναθεώρηση προς τα κάτω από τον προηγούμενο στόχο της για 50 GW, σύμφωνα με το CNBC.

Οι ακυρώσεις έργων και η σταδιακή μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών σε όλο το χαρτοφυλάκιο θα οδηγήσουν σε περίπου 35 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (5,05 δισεκατομμύρια δολάρια) ελάφρυνση των κεφαλαιουχικών δαπανών το 2024 έως το 2026, πρόσθεσε η εταιρεία.

«Επανεξετάσαμε το χαρτοφυλάκιό μας για να δώσουμε προτεραιότητα στις επιλογές ανάπτυξης με τις υψηλότερες δυνατότητες δημιουργίας αξίας και ταυτόχρονα να μειώσουμε τους κινδύνους κατά την ανάπτυξη και την εκτέλεση των έργων μας», δήλωσε ο Nipper.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συμβάλουμε καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια».