Η Orsted αναμένεται να περιορίσει τα επενδυτικά σχέδια και να μειώσει τα μερίσματα την Τετάρτη, καθώς παρουσιάζει μια νέα στρατηγική, αλλά οι επενδυτές ανησυχούν ότι η δανέζικη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να θελήσει να αντλήσει νέα κεφάλαια για να τηρήσει τους φιλόδοξους στόχους της.

Κάποτε η αγαπημένη των πράσινων επενδυτών, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών συστημάτων στον κόσμο βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέλειας καταιγίδας αυξανόμενου πληθωρισμού, υψηλότερων επιτοκίων και καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού που ανάγκασε την ίδια και άλλες εταιρείες να ακυρώσουν υπεράκτια έργα.

Η εκκολαπτόμενη υπεράκτια αιολική βιομηχανία μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες σημαδεύτηκε πέρυσι από αρνητικές εξελίξεις και διαγραφές που ξεπερνούν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Orsted σταμάτησε την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων αιολικών έργων στο Νιου Τζέρσεϊ τον Νοέμβριο και δήλωσε ότι οι σχετικές απομειώσεις είχαν εκτιναχθεί πάνω από τα 5 δισ. δολάρια, μειώνοντας περισσότερο από το μισό την αξία των μετοχών της.

Λίγους μήνες νωρίτερα, η διοίκηση είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο επένδυσης 475 δισεκατομμυρίων δανικών κορονών (69 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την επίτευξη του στόχου της εγκατάστασης 50 GW ανανεώσιμης ισχύος – κυρίως υπεράκτιων αιολικών – μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με το Reuters, την Τετάρτη, στην έδρα της έξω από την Κοπεγχάγη, η εταιρεία θα υποδεχθεί και πάλι επενδυτές και αναλυτές, οι οποίοι σε γενικές γραμμές λένε ότι η Orsted έχει δύο επιλογές: Να επιμείνει στο φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξής της και να αντλήσει νέα κεφάλαια ή να θέσει λιγότερο φιλόδοξους στόχους που μπορούν να χρηματοδοτηθούν με μείωση των μερισμάτων και πώληση υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων.

Ο στόχος των 50 γιγαβάτ πρέπει να καταργηθεί και η αγορά το γνωρίζει. «Αλλά πρέπει να περικόψουν τους οικονομικούς τους στόχους τόσο βαθιά που να πονάει», δήλωσε ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου που επιβλέπει επενδύσεις στην Orsted.

Οι αναλυτές έχουν ζητήσει από την εταιρεία να μειώσει τα μερίσματα, να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και να μειώσει το κόστος. Η μείωση του στόχου για το 2030 κατά 10-12 GW θα «φαινόταν λογική», σύμφωνα με την Bernstein.

Οι αναλυτές της Bank of America συνέστησαν τον περασμένο μήνα την αγορά μετοχών της Orsted, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία μπορεί να αποφύγει την ανάγκη για νέα κεφάλαια πουλώντας τη μισή δραστηριότητα στις ΗΠΑ, μειώνοντας τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 20% και μειώνοντας τα μερίσματα κατά ένα τέταρτο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Orsted, Mads Nipper, δήλωσε τον Νοέμβριο, καθώς ξεκίνησε η στρατηγική αναθεώρηση, ότι δεν υπάρχουν “ενεργά σχέδια” για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πριν από μια δεκαετία, η κρατικά ελεγχόμενη Orsted ήταν ο πρώτος που δραστηριοποιήθηκε στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, ξεκινώντας τη μετάβαση από μια εταιρεία κοινής ωφέλειας που επικεντρωνόταν στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε έναν αμιγώς ανανεώσιμο παίκτη.

«Η Orsted ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα έργο κύρους για τους πολιτικούς», δήλωσε ο αναλυτής της Sydbank Jacob Pedersen. «Οι επενδυτές θα ήθελαν να κάνουν χωρίς αύξηση κεφαλαίου, αλλά το δανέζικο κράτος μπορεί να το δει διαφορετικά», είπε.

Οι μετοχές της Orsted έχουν αυξηθεί κατά περίπου δύο τρίτα από τις αρχές Νοεμβρίου, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από το επίπεδό τους πριν από την ανακοίνωση των πρώτων διαγραφών. Οι αναλυτές της Bernstein ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω απομειώσεις. «Το 100% των προηγούμενων λαθών μπορεί να μην έχει αποκαλυφθεί ακόμη».