Η Toyota Motor Corp. ενισχύει τις επενδύσεις σε ένα εργοστάσιο στο Κεντάκι κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή ενός τρίστρωτου, αμιγώς ηλεκτρικού SUV στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, όπως γράφει το Bloomberg.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε την Τρίτη ότι οι πρόσθετες δαπάνες προορίζονται για το πρώτο της αμερικανικό EV και άλλα απροσδιόριστα μοντέλα με μπαταρίες και περιλαμβάνουν χρήματα για μια γραμμή συναρμολόγησης πακέτων μπαταριών στο εργοστάσιο. Οι κυψέλες για αυτά τα πακέτα θα προμηθεύονται από μια νέα εγκατάσταση που ανήκει στην Toyota στη Βόρεια Καρολίνα, όπως είπε.

«Η σημερινή ανακοίνωση αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων και την περαιτέρω επανεπένδυση στις δραστηριότητές μας στις ΗΠΑ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κέρι Κριτς, πρόεδρος της Toyota Kentucky.

Η Toyota έχει υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση για την εισαγωγή πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων από ό,τι ομόλογες εταιρείες όπως η Volkswagen AG και η General Motors Co. Οι προσπάθειές της για ηλεκτροκίνηση έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε υβριδικά μοντέλα αερίου-ηλεκτρικού ρεύματος. Η εταιρεία πωλεί σήμερα δύο EV στις ΗΠΑ – το bZ4X και το Lexus RZ 450e – και τα δύο κατασκευάζονται στην Ιαπωνία.

Η επένδυση αυξάνει τις συνολικές δαπάνες του εργοστασίου στο Georgetown του Kentucky σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από το 1986. Η δαπάνη «ενισχύει τη δέσμευση της Toyota για οχήματα υψηλής ποιότητας και μακροπρόθεσμη σταθερότητα των θέσεων εργασίας», αναφέρεται.

Η τοποθεσία στο Κεντάκι είναι το παλαιότερο εργοστάσιο συναρμολόγησης οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ. Απασχολεί περίπου 9.400 εργαζόμενους και είναι μία από τις πολλές μη συνδικαλιστικές εγκαταστάσεις που έχουν μπει στο στόχαστρο των Ηνωμένων Εργαζομένων Αυτοκινήτου σε μια ανανεωμένη πίεση για συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η πρόσθετη επένδυση στις ΗΠΑ έρχεται την ώρα που η Toyota βρίσκεται σε ανοδική πορεία, λίγες ώρες αφότου αύξησε τις προβλέψεις για τα κέρδη του έτους και ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη για το πιο πρόσφατο τρίμηνο.