Ο αυστριακός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV ανακοίνωσε πτώση των κερδών του τέταρτου τριμήνου την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, επικαλούμενος μείωση των προηγουμένως υψηλών τιμών.

Παρόλο που τα τριμηνιαία λειτουργικά κέρδη της OMV, προσαρμοσμένα για να αφαιρεθούν οι έκτακτες επιδράσεις και τα κέρδη ή οι ζημίες αποθεμάτων, διολίσθησαν κατά 32% σε ετήσια βάση σε 1,43 δισ. ευρώ (1,54 δισ. δολάρια), ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας.

Τα περιθώρια κέρδους στις εταιρείες πετροχημικών έχουν συμπιεστεί από την πτώση των τιμών της ενέργειας από τις κορυφές που είχαν επιτευχθεί μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.

Η OMV δήλωσε ότι οι πωλήσεις ενέργειας, η κύρια πηγή εσόδων της, επλήγησαν επίσης από τις καθυστερήσεις στις προμήθειες από τη Λιβύη, τη Νορβηγία και την Τυνησία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης κήρυξε πρόσφατα ανωτέρα βία στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara, στο οποίο η OMV κατέχει μερίδιο, επικαλούμενη διαδηλώσεις στην περιοχή.

Για το 2024, η OMV αναμένει ότι η συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων θα μειωθεί σε 330.000 έως 350.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (boe/d), ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Μαλαισίας και την κατάσταση στη Λιβύη.

Η εταιρεία βλέπει τη μέση τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ ανά βαρέλι στα 80 δολάρια περίπου για φέτος, από 83 δολάρια που είναι ο μέσος όρος για το 2023. Για τις τιμές του φυσικού αερίου, η OMV προβλέπει 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2024 έναντι 29 ευρώ ανά μεγαβατώρα πέρυσι.

Η βρετανική Shell είδε επίσης πτώση στα κέρδη του 2023 λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά κατάφερε να αυξήσει το μέρισμά της και να επεκτείνει την επαναγορά μετοχών.