Η General Motors (GM), αμερικανική πολυεθνική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων, πρόκειται να επενδύσει 7 δισεκατομμύρια ρεάις (1,42 δισεκατομμύρια δολάρια) στη Βραζιλία μεταξύ του τρέχοντος έτους και του 2028, δήλωσε η εταιρεία την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη βιώσιμη κινητικότητα.

Το ποσό θα χρηματοδοτήσει μια «πλήρη ανανέωση» του χαρτοφυλακίου οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ανέφερε η GM σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το Reuters, η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έδωσε πρόβλεψη για το πότε θα ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων στη χώρα. Η GM δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί ανάλογα με την εξέλιξη της τοπικής αγοράς.

Η ανακοίνωση αποτελεί νίκη για τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην αναζωογόνηση της εγχώριας βιομηχανίας της Βραζιλίας. Ο Λούλα χαιρέτισε την είδηση, λέγοντας ότι η επένδυση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη.

Το στοίχημα της GM αποτελεί μέρος της πρώτης φάσης ενός νέου επενδυτικού κύκλου στη Βραζιλία, όπως τον αποκάλεσε, ο οποίος αποσκοπεί στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας και της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων και των προϊόντων της».

Το σχέδιο έρχεται λίγους μήνες αφότου οι εργαζόμενοι στα εργοστάσιά της στην πολιτεία Σάο Πάολο κατέβηκαν σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις 1.245 υπαλλήλων – περικοπές που αργότερα αντιστράφηκαν μετά από δικαστική απόφαση.

Ο αντιπρόεδρος της GM για τη Νότια Αμερική, Φάμπιο Ρούα, δήλωσε ότι οι απολύσεις έγιναν σε μια «συγκεκριμένη συγκυρία» πέρυσι, αλλά το μακροπρόθεσμο όραμά της στη Βραζιλία «είναι ένα όραμα ανάπτυξης, συνέχισης της απασχόλησης».

Η GM δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επένδυση, αλλά νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία δήλωσε ότι σκόπευε να λανσάρει έξι μοντέλα οχημάτων στη Βραζιλία φέτος, με πρώτο το επανασχεδιασμένο επταθέσιο μίνι βαν Spin.