Ο βρετανικός φορέας εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής Drax σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη επιχείρηση που θα επικεντρωθεί στο να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή μεγάλης κλίμακας και υψηλής ποιότητας απομάκρυνσης άνθρακα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η νέα οντότητα θα ξεκινήσει φέτος και θα είναι λειτουργικά ξεχωριστή εντός του ομίλου Drax και θα έχει την έδρα της στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε η Drax.

Επικεφαλής της θα είναι η Laurie Fitzmaurice, ανώτερος εμπειρογνώμονας ενεργειακών υποδομών με σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, πιο πρόσφατα για την Amazon Web Services.

«Η δημιουργία αυτής της επιχείρησης φέρνει εις πέρας χρόνια σκληρής δουλειάς πολλών εξαιρετικών ανθρώπων σε όλο τον όμιλό μας και σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στο ταξίδι της Drax για την υλοποίηση ενός ενεργειακού μέλλοντος με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και χαμηλότερο κόστος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Drax, Will Gardiner.

«Η πρόσφατη επιτυχία μας βασίζεται στην παροχή ασφαλούς, ανανεώσιμης ενέργειας και το μέλλον μας επικεντρώνεται στο να διαδραματίσουμε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της παραγωγής ασφαλούς, ανανεώσιμης ενέργειας και της απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα».

Η Βρετανία παρουσίασε πέρυσι σχέδια για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας επενδύοντας σε προσπάθειες για τη μετάβαση προς καθαρότερες, πιο προσιτές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων έργων για τη δέσμευση και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Την περασμένη εβδομάδα η Drax δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την αίτηση σχεδιασμού της για τη μετατροπή δύο μονάδων βιομάζας στο εργοστάσιό της Drax για τη χρήση τεχνολογίας απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα, γνωστής ως βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (BECCS).