Στη σημασία των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας και της Ευρώπης αναφέρθηκε ο επικεφαλής του τμήματος New Business Legal της MORE (θυγατρικής της Motor Oil στις ΑΠΕ), Νικόλας Δεσύπρης, μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου για το Δίκαιο της Ενέργειας που διοργάνωσε η Νομική Βιβλιοθήκη.

Ο κ. Δεσύπρης επεσήμανε τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη των ΥΑΠ, καθώς στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά σημεία με τεράστιο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό (Μεσόγειος, Βαλτική, Βόρεια Θάλασσα), ενώ τόνισε ότι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια εξαγωγική, ενεργειακά χώρα.

Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία των ΥΑΠ για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, όπως το πράσινο υδρογόνο.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, ο κ. Δεσύπρης επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, σε συνάρτηση με το Εθνικό Πρόγραμμα ανάπτυξης ΥΑΠ, καθώς και την αναμόρφωση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Επίσης, εξήγησε ότι απαιτείται ένας κεντρικός συντονισμός για την ανάπτυξη των παραπλήσιων λιμενικών υποδομών καθώς και του δικτύου, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας του συστήματος.