Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι η Mytilineos παρήγαγε το 3% του ΑΕΠ το 2023 και αναμένεται να φτάσει το 4% το 2024, με 70% της παραγωγής να κατευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές, κατά την εκδήλωση κοπής πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιά, το απόγευμα της Δευτέρας (8/1) όπου ανακηρύχθηκε σε επίτιμο μέλος του ΕΒΕΠ .

«Συνδέομαι συναισθηματικά με τον Πειραιά, καθώς όπως ίσως κάποιοι γνωρίζετε, από εδώ ξεκίνησε ο παππούς μου, Ευάγγελος Mυτιληναίος, την βιοτεχνία του», σημείωσε αρχικά ο Ευάγγελος Mυτιληναίος στην ομιλία του στο ΕΒΕΠ με αφορμή τη βράβευσή του.

Βράβευση του Ευάγγελου Μυτιληναίου από το ΕΒΕΠ@facebook.com/korkidisvasilis

Βράβευση του Ευάγγελου Μυτιληναίου από το ΕΒΕΠ@facebook.com/korkidisvasilis/Όπως θύμισε ο γνωστός επιχειρηματίας ο παππούς του το 1908, στον Πειραιά, δημιούργησε την πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα στον Πειραιά πίσω από τον Παπαστράτο. «Εκεί ήταν και το πρώτο μου γραφείο».

«Αν κάτι χαρακτηρίζει την εταιρεία μας όλα αυτά τα χρόνια είναι το γεγονός του συνεχούς μετασχηματισμού και της επαν-εφεύρεσης του εαυτού μας. Αποτέλεσμα του τελευταίου μετασχηματισμού είναι η ΜΥΤ Energy & Metals και η επανίδρυση της ΜΕΤΚΑ ως δύο εταιρείες κατασκευών και παραχωρήσεων», επεσήμανε.

Έτσι, από μία οικογενειακή επιχείρηση, σήμερα, η Mytilineos είναι μια σύγχρονη πολυεθνική εταιρεία, με παρουσία σε 40 χώρες και πέντε ηπείρους και με 5.500 περίπου εργαζόμενους.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα μοντέλο συνεργειών εντός της εταιρείας, που συνδυάζει αρμονικά τη βιομηχανική του κληρονομιά, τις συμβατικές λειτουργίες της ενέργειας, τη σημαντική δραστηριότητα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μεταλλουργία και τις καινοτόμες προσπάθειες στην τεχνητή νοημοσύνη. Σήμερα η Mytilineos παράγει το 3% του ελληνικού ΑΕΠ, με στόχο το 2024 να φτάσει το 4% ενώ ήδη το 70% των πωλήσεών μας κατευθύνεται προς τις διεθνείς αγορές».

«Τίποτα από όλα αυτά δεν μας χαρίστηκε και για το παραμικρό απαιτήθηκε κόπος και θυσίες για να γίνει. Και τα πράγματα στη διεθνή επιχειρηματικότητα είναι ακόμα πιο δύσκολα», συμπλήρωσε.

Ο ρόλος του σύγχρονου CEO

Παλαιότερα, οι προτεραιότητες για τον CEO μιας εισηγμένης εταιρείας φαίνονταν αρκετά πιο απλές: να διευθύνει και να μεγεθύνει την εταιρεία αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλό μέρισμα για τους μετόχους, επεσήμανε ο επιχειρηματίας.

«Aυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον ένας σύγχρονος CEO δεν πρέπει να επαναπαύεται, πρέπει να είναι συνέχεια στις επάλξεις για να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια σειρά προκλήσεων όπως:

  • γεωπολιτική αβεβαιότητα,
  • συνεχώς αυξανόμενα ρυθμιστικά πλαίσια και κανονισμοί,
  • υψηλός πληθωρισμός και επιτόκια,
  • αυξανόμενος λαϊκισμός,
  • των κυβερνοεπιθέσεις και προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη.

O σύγχρονος CEO έχει υποχρέωση ταυτόχρονα να αποφασίζει και πότε πρέπει να συμμετέχει δημόσια σε συζητήσεις περίπλοκων πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η πίεση είναι συνεχής για να κάνεις και να πεις τα ”σωστά” πράγματα».