Η Helleniq Energy σκοπεύει να δημιουργήσει πρατήρια χωρίς βενζίνη μέσα στο 2024, έτσι ώστε να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση και στη λιανική. Στα σχέδια της εταιρείας όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι να ξεκινήσει αλυσίδα πρατηρίων, αποκλειστικά με ηλεκτρικούς φορτιστές, δημιουργώντας ακόμη ένα κανάλι προώθησης της ηλεκτροκίνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στα νέα πρατήρια θα συνδυάζονται και άλλες υπηρεσίες και πώληση προϊόντων ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον οδηγό, όσο το αυτοκίνητό του φορτίζεται να μπορεί να ψωνίσει ή να δουλέψει.

Σημειώνεται ότι η Helleniq Energy μέσω της ElpeFuture αναπτύσσει πανελλαδικά ένα εκτεταμένο δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Η ανάπτυξη συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση φορτιστών ταχείας φόρτισης (DC) σε επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ/ΒΡ ανά την Επικράτεια, με στόχο την πλήρη κάλυψη των βασικών οδικών αρτηριών και σημείων στρατηγικού ενδιαφέροντος. Επίσης, εγκαθίσταται σημαντικός αριθμός φορτιστών AC σε εταιρικούς χώρους στάθμευσης, καθώς και σε δημοφιλείς προορισμούς (εμπορικά κέντρα, parking, supermarkets, κλπ.) και σε δημόσια προσβάσιμα σημεία.

Προτεραιότητα η ηλεκτροκίνηση

Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον των πρατηρίων όπως είχε αναφερθεί και στην τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ.

Όπως τόνιζε πολλοί από τους εθνικούς στόχους πολιτικής για την Ενέργεια και το Κλίμα επηρεάζουν άμεσα τον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών, καθώς για να επιτευχθούν απαιτούνται μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η ετήσια κατανάλωση προϊόντων πετρελαίου για ενεργειακή χρήση θα υποχωρήσει κατά 8% το 2025 και κατά 23% το 2030 σε σύγκριση με το 2015, δημιουργώντας σοβαρές πιέσεις στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα (ηλεκτροκίνηση, σταθμοί υδρογόνου, κ.λπ.). σημείωνε η έκθεση απαιτούνται μεσοπρόθεσμα απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις από τις εταιρίες εμπορίας για να μπορέσουν να μεταβούν σε ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα.