Η  πολυεθνική εταιρεία BP Plc σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια στην Αίγυπτο τα επόμενα έτη, καθώς επιδιώκει να αναπτύξει έργα φυσικού αερίου και γεωτρήσεις στη βορειοαφρικανική χώρα, αναφέρει το Bloomberg.

Οι δαπάνες, οι οποίες θα είναι καθαρές για την BP, έρχονται μετά την ανακοίνωση που έκανε μέσα στο μήνα για δημιουργία κοινοπραξίας στην Αίγυπτο με την Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) με επίκεντρο το φυσικό αέριο.

Οι νέες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών έως τεσσάρων ετών, δήλωσε εκπρόσωπος της BP. Η BP θα συνεχίσει να κατέχει περίπου το 70% των υφιστάμενων συμφερόντων της στην Αίγυπτο εκτός της κοινοπραξίας με την ADNOC.

Η εν λόγω σύμπραξη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα περιλαμβάνει συμφέροντα σε τρεις από τις παραχωρήσεις ανάπτυξης της BP καθώς και ερευνητικά έργα. Η συμφερόντων θα παράσχει μια «αναλογική συνεισφορά σε μετρητά» για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης, ανέφεραν τότε οι εταιρείες.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, καθώς η εγχώρια παραγωγή έχει πληγεί από φυσικές μειώσεις στα κοιτάσματα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Ταυτόχρονα, η χώρα στέλνει πλεόνασμα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτός των καλοκαιρινών μηνών, καθώς η ήπειρος προσπαθεί να αμβλύνει το πλήγμα από τη Ρωσία που πνίγει τις προμήθειες.