Την Παρασκευή (5/1)  η Quest ολοκλήρωσε την η εξαγορά παγίων στοιχείων, φωτοβολταϊκού σταθμού έναντι συνολικού τιμήματος 7,7 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι εγκατεστημένος στη ΒΙΠΕ Πετραίας του Δήμου Ανθεμίων του Νομού Πέλλας.

Η ανακοίνωση της Quest

Η Quest Συμμετοχών Α.Ε. γνωστοποιεί ότι μέσω της 100% έμμεσης θυγατρικής της εταιρείας “ΚΥΝΗΓΟΣ Α.Ε.” (Κλάδος Παραγωγής Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές) ολοκλήρωσε την 5η Ιανουαρίου 2024 την εξαγορά των παγίων στοιχείων, φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 4,48MW, εγκατεστημένου στη ΒΙΠΕ Πετραίας του Δήμου Ανθεμίων του Νομού Πέλλας, έναντι συνολικού τιμήματος 7,7 εκατ. ευρώ.

Με την ανωτέρω εξαγορά, η εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, του ενεργειακού βραχίονα του Ομίλου Quest Συμμετοχών, ανέρχεται σε 39,3MW.

Νέες κατηγορίες προϊόντων στο retail κοιτά ο όμιλος Quest

Πέρα από τον ενεργειακό βραχίονά της, η Quest θέλει να αποκτήσει ισχυρότερο αποτύπωμα στο retail, με την πολύ καλή πορεία του business unit του κλιματισμού, μέσω της ΓΕ Δημητρίου, να στρώνει για τον όμιλο τον δρόμο για επέκταση σε νέες προϊοντικές κατηγορίες στη λιανική.

«Βλέπουμε περιοχές που έχουν σημαντικά περιθώρια. Εξετάζουμε την επέκτασή μας και σε άλλους τομείς των consumer electronics, όπως το SDA και το MDA (σ.σ.: οι μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές). Έχουμε γνώση της συγκεκριμένης αγοράς, είναι πολύ κοντά σε αυτό που κάνουμε και τα περιθώρια κέρδους είναι καλύτερα», τόνισε χθες ο Μάρκος Μπιτσάκος, CFO και deputy CEO του ομίλου, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα 9μήνου.

Από την πλευρά του, ο CEO του ομίλου, Απόστολος Γεωργαντζής, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, σχολίασε πως ο τομέας των consumer electronics είναι πολλά υποσχόμενος, τόσο σε έσοδα, όσο και σε κερδοφορία: «Θα υπάρξουν ευκαιρίες. Τις εξετάζουμε. Αν κάνουμε κίνηση, θα την κάνουμε αφού τη μελετήσουμε καλά και λάβουμε υπόψη τους κινδύνους και τα ρίσκα».

Όπως εξήγησαν τα δύο στελέχη, το κομμάτι του retail αντιπροσώπευε το 2022 το 20% των συνολικών εσόδων: «Θέλουμε να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό. Είμαστε πάντα ενεργοί και εξετάζουμε νέες εναλλακτικές πηγές εσόδων για την οργανική μας ανάπτυξη», σχολίασαν στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, δηλώνοντας, παράλληλα, την πρόθεση του ομίλου να συνεχίσει και τη μη οργανική ανάπτυξη μέσω στοχευμένων εξαγορών σε τομείς ενδιαφέροντος.

Επέκταση στη Ρουμανία για τη ΓΕ Δημητρίου

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος, με CAPEX 20-25 εκατ. ευρώ για το 2023, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί στο 9μηνο, δρομολογεί νέες επενδύσεις στον χώρο του κλιματισμού, όπου δραστηριοποιείται από το 2022, εξαγοράζοντας τη ΓΕ Δημητρίου, αποκλειστικό αντιπρόσωπο και διανομέα των προϊόντων Toyotomi.

«Έχουμε καλή θέση στην εγχώρια αγορά του κλιματισμού. Βλέπουμε προοπτικές να την αναπτύξουμε και στο εξωτερικό», σχολίασε η διοίκηση της Quest, αποκαλύπτοντας ότι ο όμιλος θα επεκτείνει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και στη Ρουμανία, αρχής γενομένης από το 2024.

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε ταχύτερα ή να αυξήσουμε τα περιθώρια κέρδους μας. Η ΓΕ Δημητρίου εξυπηρετεί απόλυτα αυτόν τον σκοπό. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της εταιρείας», τόνισε χθες η διοίκηση. Άλλωστε, όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις του 9μηνου, από το σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας του ομίλου αυτή που συνεισέφερε τα μέγιστα στη διψήφια αύξηση των EBITDA (21,6%) ήταν κυρίως η ΓΕ Δημητρίου.

Θυμίζουμε ότι η ΓΕ Δημητρίου από τον Σεπτέμβριο του 2022 βρίσκεται υπό την ομπρέλα του ομίλου Quest του Θεόδωρου Φέσσα, μετά τη συμφωνία εξυγίανσης που πέτυχαν οι δύο πλευρές.