Μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) επισημαίνει τους κινδύνους που θέτει η κλιματική αλλαγή για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, ειδικά εκείνοι σε φτωχότερες περιοχές, αντιμετωπίζει κινδύνους που συνδέονται με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες, ξηρασίες, πυρκαγιές και τυφώνες. Αναμένεται να επιδεινωθούν αυτοί οι κίνδυνοι καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, σύμφωνα με το Reuters.

Η έκθεση, με τίτλο «Διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα», τονίζει την ανάγκη οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Προς το παρόν, πολλοί δεν διαθέτουν επαρκείς κανονισμούς ή προστασίες για την αντιμετώπιση αυτών των αναδυόμενων απειλών.

Ενώ ορισμένες χώρες, όπως το Κατάρ που αντιμετώπισε έλεγχο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, έχουν εφαρμόσει μέτρα ασφαλείας κατά της ζέστης για τους εργαζόμενους, τέτοιες προστασίες δεν είναι διαδεδομένες. Ακόμη λιγότερο συνηθισμένοι είναι οι κανόνες για την αντιμετώπιση άλλων κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, όπως η αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία.

Ο πιο διαδεδομένος κίνδυνος είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, με πάνω από το 70% των εργαζομένων να εκτίθενται πλέον σε αυτήν. Ωστόσο, οι κίνδυνοι συχνά εμφανίζονται μαζί, δημιουργώντας μια σύνθετη κατάσταση. Η έκθεση εκτιμά ότι 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν κινδύνους από την υπεριώδη ακτινοβολία και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που διατρέχουν κίνδυνο επειδή μπορεί να εκτεθούν σε πολλαπλούς κινδύνους ταυτόχρονα.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με το κλίμα μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, δυσλειτουργία των νεφρών και αναπνευστικές παθήσεις. Η έκθεση αναγνωρίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως τον πιο θανατηφόρο κίνδυνο, προκαλώντας περίπου 860.000 θανάτους εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους κάθε χρόνο. Η υπερβολική ζέστη και η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες, προκαλώντας περίπου 38.000 θανάτους εργαζομένων ετησίως μαζί.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι πιο σοβαρές για ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι, οι εποχικοί εργαζόμενοι και εκείνοι που απασχολούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειρωνικά, ακόμη και οι τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως τα ηλιακά πάνελ και οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, μπορούν να εισαγάγουν νέους κινδύνους λόγω των τοξικών χημικών ουσιών που περιέχουν.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι αυξανόμενες προκλήσεις, η ILO σχεδιάζει μια σημαντική συνάντηση το 2025 για να συγκεντρώσει εκπροσώπους κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων, με σκοπό την ανάπτυξη πολιτικών για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.