Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε χθες η κρατική εταιρεία ενέργειας του Άμπου Ντάμπι, TAQA, μετά την αποκάλυψη πως προτίθεται να συμμετάσχει στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία μετονομάζεται σε Great Sea Interconnector (από Euroasia Interconnector). Την είδηση έκανε γνωστή η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, από το ελληνικό περίπτερο στην Παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή (COP28), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

Η TAQA είναι μια διεθνής εταιρεία, που προσφέρει λύσεις για την ενεργειακή βιομηχανία. Έχει επεκτείνει επιθετικά το γεωγραφικό της αποτύπωμα και το τεχνολογικό της χαρτοφυλάκιο μέσω στρατηγικών εξαγορών σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας διεθνή εμπορική παρουσία. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η πυρηνική ενέργεια, οι αποδοτικές τεχνολογίες αερίου και οι δυναμικές λύσεις αποθήκευσης θα γίνουν πρωταρχικές πηγές ενέργειας καθώς μεταβαίνουμε στο καθαρό μηδέν, η TAQA έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 οι ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 65% της ακαθάριστης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των 150 GW, με σύμμαχό της τη Masdar. Να σημειωθεί πως η επόμενη στρατηγική στόχευση του ομίλου είναι το υδρογόνο.

Την ίδια ώρα, σκοπός είναι τα δύο τρίτα του χαρτοφυλακίου νερού των 1.300 MIGD μέχρι το 2030 να χρησιμοποιούν αποδοτική αντίστροφη ώσμωση (σ.σ.: αντίστροφη ώσμωση είναι διαδικασία καθαρισμού νερού που χρησιμοποιεί μια μερικώς διαπερατή μεμβράνη για να διαχωρίσει τα ιόντα, τα ανεπιθύμητα μόρια και τα μεγαλύτερα σωματίδια από το πόσιμο νερό). Λειτουργεί 13 μονάδες παραγωγής ενέργειας και αφαλάτωσης νερού σε όλα τα εμιράτα. Η TAQA παρέχει υπηρεσίες στη διαχείριση της ζήτησης μέσω της εταιρείας υπερ-ενεργειακών υπηρεσιών Abu Dhabi Energy Services και των εταιρειών διανομής Abu Dhabi Distribution Company και Al Ain Distribution Company, δίνοντας τη δυνατότητα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να υλοποιήσουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.

Η θυγατρική Abu Dhabi Energy Services (ADES) είναι μια Super ESCO, που θα προωθήσει και να αναπτύξει την αγορά ενεργειακής απόδοσης από την πλευρά της ζήτησης στο Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι. Εκτός από τους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και νερού που εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν αναπτύξει επενδύσεις εστιασμένες στο GCC σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ομάν και τη Σαουδική Αραβία, με μερίδιο 40% στη Sohar Aluminium Company, η οποία περιλαμβάνει εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε δέσμια για ένα μεταλλουργείο αλουμινίου και ποσοστό 25% για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Jubail.

Παράλληλα, πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 40 εκατ. για αναβαθμίσεις υποδομών δικτύου στα ΗΑΕ έως το 2030 και επιδιώκει επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ άλλων σε διασυνδέσεις και τεχνολογίες έξυπνων δικτύων για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης. Όσον αφορά την παρουσία της εταιρείας στην Ευρώπη, οι δραστηριότητες της TAQA έχουν ως έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες και επικεντρώνονται σε στρατηγικά έργα ενεργειακής υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των αποθηκών φυσικού αερίου και των ενεργειακών καινοτομιών, καθώς και τον πλήρη κύκλο των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την εξερεύνηση και την παραγωγή έως τον παροπλισμό.

Η COP28 έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «έχει μπει πλέον σε φάση κατασκευής». Σημειώνεται ότι προ ημερών υπεγράφη η συμφωνία μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Purchase Agreement) από τον EuroAsia Interconnector στον ΑΔΜΗΕ, γεγονός που σηματοδοτεί με τον πλέον επίσημο τρόπο το νέο κεφάλαιο που ανοίγει για το εμβληματικό έργο και τον νέο φορέα υλοποίησης. Η συμφωνία αφορά τη μεταβίβαση -μεταξύ άλλων- της επιδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ από το Connecting Europe Facility της ΕΕ και όλων των μελετών και των αδειών.

Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ καθίσταται πλέον νέος αντισυμβαλλόμενος της Nexans στην σύμβαση για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο. Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από την αγορά για το έργο με τη νέα του «ταυτότητα», γεγονός που έγινε κατανοητό και από Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) που υπεγράφη χθες μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου και της TAQA. Υπενθυμίζεται πως υπάρχει συμφωνία για είσοδο και ισραηλινού fund στο έργο, για το οποίο ωστόσο δεν έχουμε κάποια νεότερη ενημέρωση.