Η Ινδία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έλλειψη ενέργειας των τελευταίων 14 ετών λόγω της πτώσης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή διακοπών ρεύματος, όπως την αναβολή της συντήρησης των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την επανεκκίνηση αδρανών μονάδων παραγωγής με άνθρακα, σύμφωνα με το Reuters.

Το έλλειμμα κορυφής αναμένεται να ανέλθει στα 14 GW κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν η ηλιακή ενέργεια δεν είναι διαθέσιμη. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο κενό από το 2009. Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει σταματήσει.

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την μεγιστοποίηση της παραγωγής ενέργειας. Αυτά περιλαμβάνουν την καθυστέρηση της συντήρησης των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την επανεκκίνηση αδρανών μονάδων παραγωγής με άνθρακα. Ο διαχειριστής του δικτύου, Grid-India, εκτιμά ότι η νυχτερινή ζήτηση θα ανέλθει στα 235 GW τον Ιούνιο, ενώ η διαθέσιμη ισχύς από θερμικές και ανανεώσιμες πηγές είναι μόνο 221 GW.

Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη, η κυβέρνηση επικαλέστηκε για πρώτη φορά έκτακτες εξουσίες για να διατάξει εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο και εισαγόμενο άνθρακα να λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα.

Παραδοσιακά, η Ινδία βασίζεται στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, αλλά η κυβέρνηση έχει επιβραδύνει την προσθήκη νέων εργοστασίων άνθρακα για να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επιτύχει μηδενικούς εκπομπές έως το 2070. Τα σχέδια για την κατασκευή νέων εργοστασίων άνθρακα κέρδισαν έδαφος πρόσφατα, αλλά θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να λειτουργήσουν.

Οι υπάρχοντες σταθμοί παραγωγής με άνθρακα και οι ηλιακοί σταθμοί αναμένεται να καλύψουν τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, προβλέπεται ακόμα σημαντικό έλλειμμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.