Η BYD, ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων (EV) της Κίνας, βρίσκεται υπό έλεγχο καθώς ανακοινώνει τα κέρδη της. Η εταιρεία ξεκίνησε τον τελευταίο γύρο μειώσεων τιμών στην έντονα ανταγωνιστική κινεζική αγορά EV, δίνοντας προτεραιότητα στην αύξηση του μεριδίου αγοράς, ακόμη και αν αυτό σήμαινε τη θυσία ορισμένων περιθωρίων κέρδους, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για τον αντίκτυπο αυτών των περικοπών στην κερδοφορία της BYD, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική επιβράδυνση της κινεζικής αγοράς EV.

Η επερχόμενη έκθεση κερδών της BYD αναμένεται να δείξει την πιο αργή αύξηση των πωλήσεών της εδώ και τέσσερα χρόνια για το πρώτο τρίμηνο. Τα περιθώρια μεικτού κέρδους εκτιμάται επίσης ότι θα μειωθούν λόγω των περικοπών τιμών στα μοντέλα μαζικής αγοράς. Ενώ η τιμή της μετοχής της εταιρείας παρέμεινε σχετικά σταθερή φέτος, οι επενδυτές αναζητούν έντονα σημάδια μελλοντικής κερδοφορίας.

Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένα θετικά σημάδια παρά τις μειώσεις τιμών. Η επιθετική στρατηγική τιμολόγησης της BYD ήταν επιτυχής στην κατάκτηση μεριδίου αγοράς από τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα οχήματα, με τις πωλήσεις να ανακάμπτουν τον Μάρτιο μετά τις μειώσεις τιμών. Για να αντισταθμίσει την πιθανή μείωση του περιθωρίου κέρδους από τα φθηνότερα μοντέλα, η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη των μοντέλων υψηλότερης ποιότητας και στις υπερπόντιες αγορές.

Η BYD επεκτείνει τη σειρά πολυτελών αυτοκινήτων της με προσφορές υψηλής τεχνολογίας όπως το Denza Z9GT. Η εταιρεία έχει επίσης λανσάρει το υπερπολυτελές υπεραυτοκίνητο Yangwang U9 για να ανταγωνιστεί τις καθιερωμένες μάρκες. Κοιτάζοντας πέρα από την Κίνα, η BYD στοχεύει να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις της στο εξωτερικό, κατασκευάζοντας ένα εργοστάσιο στην Ευρώπη και στοχεύοντας σε φιλόδοξους στόχους πωλήσεων εκτός Κίνας.

Αυτή η στρατηγική εξισορρόπησης του μεριδίου της εγχώριας αγοράς με premium μοντέλα και εξαγωγές θα μπορούσε να βοηθήσει τη BYD να διατηρήσει την κερδοφορία της παρά τον πόλεμο τιμών. Η επιτυχία αυτής της στρατηγικής και οι συνολικές επιδόσεις της BYD στην αναπτυσσόμενη αγορά EV θα παρακολουθούνται στενά από τους επενδυτές τα επόμενα τρίμηνα.