Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά την τελωνειακή καταγραφή των κινεζικών εισαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων. Ενδεχομένως αυτή η απόφαση να ανοίξει την οδό για αναδρομικούς δασμούς, εάν μια εν εξελίξει εμπορική έρευνα αποκαλύψει αθέμιτες επιδοτήσεις από το κράτος της Κίνας. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί τη δέσμευση της ΕΕ να διασφαλίσει την εγχώρια βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Η έρευνα κατά των επιδοτήσεων, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο, αποσκοπεί στην αξιολόγηση του κατά πόσον τα κινεζικά BEV επωφελούνται από αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις, ενώ το πόρισμα αναμένεται τον Νοέμβριο. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την εξουσία να επιβάλει προσωρινούς δασμούς ήδη από τον Ιούλιο, εάν τα στοιχεία δικαιολογήσουν μια τέτοια ενέργεια.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην αξιοσημείωτη αύξηση των κινεζικών εισαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων κατά 14% σε ετήσια βάση από την επίσημη έναρξη της έρευνας. Η διαδικασία τελωνειακής καταγραφής, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει αμέσως μετά τη δημοσίευση του σχεδίου στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, σηματοδοτεί μια προληπτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση πιθανών στρεβλώσεων της αγοράς και την προστασία των ευρωπαίων παραγωγών.

Η Επιτροπή διεξάγει έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προκειμένου να καθορίσει αν θα επιβάλει δασμούς για την προστασία των αυτοκινητοβιομηχανιών της ΕΕ. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αν και η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει προσωρινούς δασμούς τον Ιούλιο.

Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Επιτροπή δήλωσε ότι διαθέτει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που τείνουν να δείξουν ότι τα κινεζικά ηλεκτρικά ρεύματα επιδοτούνται και ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση από τότε που ξεκίνησε επίσημα η έρευνα τον Οκτώβριο.

Είπε ότι οι παραγωγοί της ΕΕ θα μπορούσαν να υποστούν ζημία, η οποία θα ήταν δύσκολο να αποκατασταθεί, εάν οι κινεζικές εισαγωγές συνέχιζαν με αυτόν τον επιταχυνόμενο ρυθμό πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην ΕΕ δήλωσε ότι είναι απογοητευμένο από την κίνηση αυτή και ότι η αύξηση των εισαγωγών αντανακλά την αυξανόμενη ευρωπαϊκή ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα.