Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Κίνας θα μπορούσαν να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2024, προέβλεψε την Τετάρτη αξιωματούχος της PetroChina.

Ο κορυφαίος εισαγωγέας του υπερψυχρού καυσίμου στον κόσμο αναμένεται να στείλει μεταξύ 78-80 εκατομμυρίων μετρικών τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος, με τον βιομηχανικό και εμπορικό τομέα να καθοδηγούν τη ζήτηση, δήλωσε ο Zhang Yaoyu, παγκόσμιος επικεφαλής του LNG και των νέων μορφών ενέργειας της PetroChina International, σε συνέδριο του κλάδου στην Μπανγκόκ.

Η πρόβλεψη του Zhang θα είναι μια αύξηση 9-12% από τους 71,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους που θα εισαχθούν το 2023, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας.

Το 2021 η Κίνα εισήγαγε το ρεκόρ των 78,8 εκατομμυρίων μετρικών τόνων.

«Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο Zhang. Είπε ότι η Κίνα έχει ήδη στείλει σχεδόν 20 εκατομμύρια τόνους LNG κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τις βιομηχανίες χημικών, χαρτιού, χάλυβα και τσιμέντου να οδηγούν την αύξηση της ζήτησης.

Για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στην Κίνα, ωστόσο, οι τιμές του LNG θα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 6 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) για να ανακάμψει η κατανάλωση, πρόσθεσε ο Zhang, ο οποίος μίλησε στο Reuters στο περιθώριο του συνεδρίου Future Energy Asia.

Οι τιμές spot LNG στην Ασία είχαν διαπραγματευτεί τόσο χαμηλά όσο περίπου 8 δολάρια/mmBtu τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, εν μέσω της αδύναμης ζήτησης στην Ασία και την Ευρώπη. Αλλά ο θερμότερος καιρός και οι ανησυχίες για την προσφορά έχουν έκτοτε ωθήσει τις τιμές στα 10,50 δολάρια/mmBtu.

Ο Zhang δήλωσε ότι αναμένει ότι ο άνθρακας θα υποστηρίξει τη σταθερότητα του δικτύου στην Κίνα και δεν βλέπει μεγαλύτερη υιοθέτηση του LNG στην ηλεκτροπαραγωγή εν μέσω της αυξανόμενης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη