Οι πολωνικές εταιρείες κοινής ωφέλειας, ιδιαίτερα οι κολοσσοί PGE και Tauron, αναμένεται να ξεκινήσουν μια στροφή προς τις πράσινες επενδύσεις από το επόμενο έτος. Αυτό συμβαίνει καθώς η χώρα επιταχύνει τα σχέδιά της να διαχωρίσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε ξεχωριστή οντότητα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επί του παρόντος, η εξάρτηση από αυτό το “ρυπογόνο καύσιμο” περιορίζει την πρόσβαση αυτών των ομίλων ενέργειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα στελέχη, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tauron, Grzegorz Lot, είναι πεπεισμένοι ότι η αποκοπή θα ολοκληρωθεί το 2025, επιτρέποντάς τους να ανακτήσουν την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αυτό το συναίσθημα εκφράζει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της PGE, Dariusz Marzec, ο οποίος επίσης προβλέπει ότι η αποκοπή θα πραγματοποιηθεί το 2025. Οι πρόσφατες αλλαγές στάσης της κυβέρνησης προκάλεσαν διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών αυτών των εταιρειών κοινής ωφέλειας. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πλέον σθεναρά το σχέδιο.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις παραμένουν περίπλοκες, ειδικά όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τις τιμές, ο Lot βλέπει την αποκοπή ως έναν «αυτοκινητόδρομο γρήγορης μετάβασης» για την Tauron. Απαλλαγμένη από το βάρος του άνθρακα, η εταιρεία σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, την αποθήκευση ενέργειας και τον “εξευγενισμό” των μονάδων θέρμανσης της.